Update legislativ - simplificări în acordarea șomajului tehnic

Vă rugăm să fiți informați că prin Ordonanța de urgență nr. 32/2020 s-a modificat și simplificat procedura șomajului tehnic prevăzută inițial în Ordonanța de urgență nr. 30/2020. 
 
Astfel, pot beneficia de indemnizația de șomaj tehnic toți salariații (nu doar 75% dintre ei) tuturor angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului, pe perioada stării de urgență
 
Se elimina astfel condiția ca angajatorii să pună la dispoziție certificate de situație de urgență (în situația în care aceștia au închis parțial sau total activitatea ca urmare a instituirii stării de urgență) sau declarații pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020 și ca nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații, așa cum era stipulat în forma inițială a OUG 30/2020 (pentru ceilalți angajatori care și-au redus activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19). Practic, pot beneficia de facilitățile șomajului tehnic toți angajatorii afectați de epidemia de coronavirus, pe perioada stării de urgență. De asemenea, numărul de angajați care pot beneficia de indemnizația de șomaj tehnic nu mai este limitat la 75% din totalul angajaților, cum era prevăzut în forma inițială a ordonanței. 
 
Pentru a beneficia de facilitățile șomajului tehnic angajatorul trebuie să depună următoarele documente la agențiile pentru ocuparea forței de munca (ANOFM) în raza cărora companiile au sediul social, în format electronic:
 
  • Cerere semnata și datată de către angajator;
  • Declarație pe propria răspundere;
  • Lista cu angajații aflați în șomaj tehnic. 
 
Documentele sunt reglementate în ordinul nr. 741/2020 publicat în MO. nr. 269 din 31 martie 2020. Aceste formulare ar trebui să apară în scurt timp pentru descărcare pe site-ul Ministerului Muncii, pentru a putea fi folosite începând cu astăzi, 1 aprilie 2020.
 
Angajatorii își asumă răspunderea pentru corectitudinea și pentru veridicitatea datelor înscrise în documentele depuse. 
 
Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioara (începând cu 1 aprilie pentru perioada 16 – 31 martie, începând cu 1 mai pentru perioada 1-16 aprilie). Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru aceste indemnizații se face în cel mult 15 zile (inițial termenul era de 30 zile) de la depunerea documentelor. Plata indemnizației se va face către conturile deschise de angajatori la băncile comerciale. Plata indemnizației de șomaj se efectuează salariatului în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor de la bugetul asigurărilor de șomaj.
 
Pe perioada stării de urgență, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Salariul mediu brut pentru anul 2020 este în sumă de 5.429 lei. Maxim 75% din salariul mediu brut reprezintă 4.072 de lei, echivalentul net a 2.382 lei (suma care revine angajatului). Însă, suplimentar de facilitatea asigurată de stat, dacă bugetul angajatorului permite, indemnizația de șomaj tehnic poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, în conformitate cu prevederile Codului Muncii.
 
În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puțin un contract cu norma întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic.
 
În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, acesta beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
 
Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii conform Codului Fiscal (nu se datorează contribuție asiguratorie pentru muncă). Calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Declararea acestei indemnizații se face prin declarația 112 „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate”. Termenul de plată și declarare a obligațiilor fiscale este dată de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de șomaj. Practic, angajatorul va încasa de la bugetul asigurărilor pentru șomaj o indemnizație brută, din care va plăti indemnizația netă angajaților, restul, reprezentând impozit pe venit, contribuții de asigurări sociale de stat și de sănătate, vor fi plătite către stat.
 
Angajații aflați în șomaj tehnic sunt asigurați automat pentru concedii medicale. Chiar dacă angajatorii nu datorează și nu plătesc contribuția asiguratorie pentru munca, care conține și contribuția care se duce la fondul pentru concedii medicale, perioada pe care o petrec salariații în șomaj tehnic reprezintă stagiu de cotizare pentru acest tip de concedii.
 
Pentru intrarea în șomaj tehnic contractele de muncă trebuie suspendate în Revisal (art. 52 alin. 1 lit. c)) cu cel puțin o zi înainte de data operării suspendării (art. 3 din HG 905/2017), în baza unei decizii a angajatorului. 
 
 
Pe site-ul Ministerului Muncii a fost publicat un comunicat de presă care informează următoarele:
 
Agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și cele pentru plăți și inspecție socială procesează, din 1 aprilie, solicitările pentru obținerea șomajului tehnic.
 
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat că, începând de miercuri, 1 aprilie, pot fi depuse cererile și declarațiile pe propria răspundere în vederea obținerii sprijinului oferit de Guvern, pe perioada stării de urgență, sub forma șomajului tehnic.
 
Demnitarul a dat asigurări că toate agențiile județene sunt pregătite să preia și să proceseze rapid aceste solicitări și că se vor face eforturi în vederea achitării sumelor solicitate de angajatori într-un termen mai scurt de 15 zile, iar în cazul PFA, contracte de drepturi de autor, sportivi etc. se va încerca ca plățile să se facă în mai puțin de 10 zile.
 
Astfel, angajatorii vor transmite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare în județul în care are sediul social, documentele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajaților lor care se afla în șomaj tehnic. Fiecare AJOFM are o adresă de email dedicată pentru preluarea documentelor: numelejudet@anofm.gov.ro (ex: braila@anofm.gov.ro).
 
Menționăm că aceste fonduri pot fi solicitate pentru angajații cu contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL și care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, în baza art. 52 lit. c), până la încetarea stării de urgență provocată de COVID 19.
 
Documentele necesare, care se depun și se procesează online sunt:
  • Cerere;
  • Declarație pe proprie răspundere;
  • Lista cu angajații care intră în șomaj tehnic.
Plata fondurilor necesare către angajatori se va face în termen de maxim 15 zile, iar plata angajatorilor către salariații aflați în șomaj tehnic se va efectua în 3 zile.
 
Precizăm că angajatul în șomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente.
 
Angajatorii sau angajații care doresc sa obțină informații suplimentare cu privire la acordarea șomajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, număr cu tarif normal.

 
Tot de miercuri, 1 aprilie 2020, se pot transmite către Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) documentele necesare pentru obținerea fondurilor/sprijinului financiar de la stat pentru acoperirea veniturilor următoarelor categorii afectate de criza COVID 19:
 
1. PFA – uri;
  •     Întreprinderi individuale;
  •     Întreprinderi de familie;
  •     Profesii liberale.
2. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportiva, antrenorii, arbitrii etc.
 
3. Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici).
 
Condiția de bază pe care aceste categorii de persoane trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar de la stat este întreruperea activității ca urmare a stării de urgență determinata de COVID 19.
 
Documentele care trebuie depuse:
  • Cerere;
  • Declarație pe proprie răspundere;
  • Alte acte ce pot ajuta în soluționarea solicitării (ex: extras de cont bancar).
Persoanele care doresc să obțină informații suplimentare privind obținerea sprijinului acordat de stat prin ANPIS, pot apela următoarele numere de telefon: 0786.59.46.87; 0786.56.09.30; 0786.56.09.22; 0786.16.95.92; 0786.39.39.86, iar adresele de email din fiecare județ, unde pot fi trimise documentele pot fi gasite aici: http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/EMAIL-PLATI-COVID.pdf.
 
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat că depunerea documentelor, pentru perioada 16-31 martie 2020, se face între 1-10 aprilie.
 
Cuantumul ce va fi acoperit din bugetul de stat, în cazul sportivilor este de 75% din drepturile în bani aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Trimite-ne un email la nicoleta.vrajescu@abs-europe.com  ca să primești formularele necesare somajului tehnic plătit de stat pentru companii.

Nu uitați de celelalte servicii financiar-contabile de care puteți beneficia, o listă completă fiind disponibilă aici.
De asemenea, puteți alege dintr-o gamă vastă de servicii din diverse domenii pentru compania dumneavoastră, precum pachetele: software ERP, software HCM si multe altele de la Charisma Business Suite.