Sumar legislativ - Noi facilități pentru plata chiriei

Pentru a veni în sprijinul businessurilor afectate de pandemia COVID-19, ce au fost închise când s-a declarat stare de urgenţă, dincolo de principalele facilităţi în ceea ce priveşte amânarea la plată a chiriei specificate de legea chiriilor 2020, respectiv legea nr. 62/2020, Ministerul Economiei a elaborat şi un proiect de act normativ prin care se face o reducere la valoarea chiriei pentru firmele ce au resimţit un impact financiar negativ pe durata situaţiei de urgenţă. 

Grantul acordat de Guvern comercianţilor se oferă la cerere, pe bază de contract de finanţare, şi acoperă jumătate din valoarea chiriei datorate proprietarului, timp de trei luni, însă nu poate depăşi 800.000 de euro. Ajutorul de stat pentru plata chiriei este nerambursabil, din fonduri publice, şi acoperă costurile cu chiriile pentru perioada 16 martie 2020 - 15 iunie 2020, când activitatea anumitor întreprinderi a fost suspendată de Guvern ca urmare a instaurării stării de alertă sau a stării de urgenţă.

Legea chiriaşului 2020 specifică amânarea, la cerere, a plăţii sumelor datorate pentru închiriere locuinţe înregistrate ca sedii sau puncte de lucru pentru operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale sau entităţi juridice de drept privat, dar şi persoane fizice afectate direct sau indirect de aplicarea stării de urgenţă. 

Plata chiriilor pentru categoriile de locatari prevăzute în legea nr. 62/2020 se efectuează de către organul teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea locatarilor, numai dacă activitatea locatarilor a fost întreruptă, ori dacă veniturile sau încasările acestora au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic.

Deloc lipsită de riscuri, amânarea la plata chiriei şi achitarea acesteia de către stat în locul chiriaşului poate duce la apariţia unor creanţe bugetare, potrivit analizelor efectuate de specialişti din domeniul juridic asupra legilor menite să atenueze impactul economic al stării de urgenţă asupra persoanelor fizice şi operatorilor economici.
Detalii esenţiale privind cererea de amânare la plata chiriei pentru locatari şi operatori economici în 2020:



Va rugăm să fiți informați că în Monitorul Oficial nr. 425/21.05.2020 s-a publicat Legea 62/2020 privind aplicarea unor facilităţi de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă, care intră în vigoare începând cu 24 mai 2020. Principalele prevederi prevazute de acest act normative:
 
Chiriașii, operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă, pot amâna la cerere, fără plată de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe. 

Chiriașii care îndeplinesc condițiile de mai sus pot cere organelor fiscale să achite chiria în locul lor, în contul locatorilor, urmând ca datoria către organele fiscale să fie achitată de chiriași până la 31.12.2020.

Cererea chiriașului va fi însoţită de următoarele:
  • Contractul de locaţiune între locator şi locatar;
  • Act adiţional între locator şi chirias la contractul de locaţiune, care va conţine următoarele:
    • Acordul părţilor pentru amânarea plăţii chiriei, durata perioadei de amânare a plăţii chiriei, suma aferentă acestei perioade de amânare;
    • Datele de identificare ale locatorului şi locatarului;
    • Datele contului bancar al locatorului în care urmează a se face plata de către organul fiscal teritorial competent;
    • Data semnării şi semnăturile ambelor părţi;
  • Orice fel de act al chriașului care dovedeşte imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre locator şi chirias.
Pot solicita plata chiriei de către organele fiscal chiriașii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
  • Chiria lunară specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar prin care s-a agreat amânarea plății chiriei este mai mică, cel mult egală cu chiria din luna februarie 2020;
  • Valoarea chiriei lunare din actul adiţional este de maximum 10.000 RON pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie şi maximum 2.000 RON pentru persoane fizice pentru o singură locaţie.
Locatarii, persoane fizice, inclusiv persoanele fizice care au obținut în 2019 venituri din chirii din mai mult de 5 contracte de închiriere (din 2020 aceste venituri sunt încadrate în venituri din activități independente), care reduc chiria stabilită în baza unui contract de închiriere/subinchiriere sau uzufruct cu cel puțin 30% fata de valoarea din februarie 2020 sunt scutiți de impozit pe venit și de contribuția de asigurări de sănătate pentru aceste venituri, pentru perioada pentru care se aplică reducerea chiriei, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020. 

Veniturile din chirii obținute de plătitorii de impozit pe profit și cei de impozit pe microîntreprindere care reduc chiria stabilită în baza unui contract de închiriere/subînchiriere sau usufruct cu cel puțin 20% față de valoarea din februarie 2020, sunt impozabile doar în proporţie de 80% din valoarea lor pe perioada pentru care s-a negociat scăderea contravalorii chiriei, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.