Fonduri europene 2023: Granturi de până la 50.000 EURO pentru firmele mici și startup-uri

 
Poate fi destul de greu să extinzi un startup și să-l menții pe linia de plutire într-un peisaj antreprenorial competitiv precum cel de astăzi. Exceptând provocările operaționale sau birocratice cu care se confruntă zilnic firmele mici, obținerea finanțării necesare pentru dezvoltare poate reprezenta o preocupare majoră.
Înțelegând importanța startup-urilor și beneficiile acestora pentru comunități, Uniunea Europeană oferă diverse opțiuni de fonduri europene 2023. Poți afla numeroase detalii importante despre aceste granturi pentru firmele mici si startup-uri, din rândurile ce urmează.

Care este diferența dintre un împrumut pentru afaceri și un grant?

Un grant pentru întreprinderi mici este o formă de finanțare acordată firmelor. Diferența dintre un împrumut și un grant este că cel din urmă nu trebuie să fie rambursat, în timp ce în cazul unui credit, trebuie înapoiați banii în termenul stabilit la semnarea contractului.
Există o serie de fonduri europene 2023 oferite pentru a sprijini micile afaceri și diverse startup-uri. Suma de bani oferită de aceste granturi nu trebuie să fie rambursată, dar uneori pot exista anumite restricții cu privire la cine poate aplica pentru ele sau pot exista diferite prevederi despre ce poate face afacerea cu banii.
Multe granturi sunt, de asemenea, specifice industriei. În cazul în care compania se ocupă cu asistența unui grup minoritar sau cu salvarea mediului, de exemplu, atunci cu siguranță sunt disponibile o multitudine de fonduri spre care te poți orienta. Reține că există subvenții locale sau de stat. Multe programe de granturi sunt disponibile pentru cei care fac afaceri în zonele rurale.
Este nevoie de timp pentru a depune o cerere de grant relevantă. Documentează-te corespunzător, din surse avizate, astfel încât să aplici la programul potrivit prin care să accesezi fonduri europene 2023.

Pași pentru obținerea unor fonduri europene 2023

Pentru a accesa cu succes granturi, este indicat să fie urmați câțiva pași esențiali.
Iată care sunt aceștia:

1. Citește cu atenție obiectivele și criteriile grantului ales

Este important să parcurgi cu atenție informațiile programului de finanțare ales, pentru a înțelege cât mai bine ceea ce oferă și condițiile de accesare. Multe granturi au obiective sau reglementări specifice, cum ar fi sprijinirea unei anumite industrii, fapt care este indicat să fie cunoscut din timp, pentru a nu pierde timp inutil. Un astfel de grant este cel care oferă finanțări de până la 50.000 de Euro, destinat doar firmelor mici și startup-urilor care utilizează tehnologii verzi.

2. Adresează-te furnizorului de granturi pentru obținerea tuturor informațiilor necesare

Uneori, este posibil să dorești să afli mai multe despre un anumit grant înainte de a aplica, iar informațiile pot să nu fie ușor disponibile. Cunoașterea tuturor avantajelor și dezavantajelor te poate ajuta să iei cea mai bună decizie pentru compania pe care o conduci. Este esențial să iei legătura cu furnizorul de granturi pentru a afla răspunsurile la toate întrebările pe care le ai în legătură cu fondurile disponibile.
Acest demers îți poate oferi o idee mai bună despre grantul ales și caracteristicile sale specifice.

3. Concepe un plan de afaceri

Furnizorii de granturi așteaptă ca solicitanții să furnizeze un plan de afaceri bine structurat. Prezintă amănunțit obiectivele firmei pe termen scurt, mediu și lung, pentru a spori șansele de obținere a unor fonduri europene 2023.

4. Planifică ceea ce dorești să faci cu finanțarea

Atunci când creezi planul de afaceri, ar fi, de asemenea, benefic să stabilești foarte clar modul în care dorești să utilizezi finanțarea. Această planificare anticipată oferă o viziune clară asupra modului în care dorești să-ți dezvolți afacerea.

5. Aplică din timp

Aplicarea rapidă este cea mai bună modalitate prin care poți crește șansele de a obține fondurile dorite. În mod ideal, ar trebui să aplici chiar din momentul în care se deschide programul de finanțare. 
Unele granturi pot înceta să accepte cereri dacă primesc prea multe într-o perioadă scurtă, așa că cel mai bine este să nu aștepți prea mult pentru a aplica!

Granturile pentru afaceri prezintă dezavantaje?

Granturile pentru afaceri constituie o formă de ajutor financiar care nu trebuie să fie rambursat, dar care, în ciuda acestui fapt, poate prezenta două dezavantaje ce trebuie menționate.
În primul rând, este nevoie de timp și de energie pentru a accesa fonduri europene 2023. Poate dura un interval considerabil de timp până să aplici și să obții un grant, mai ales că ai nevoie de o documentare serioasă și de multe acte bine puse la punct.
Însă, dacă îți dorești cu adevărat și consideri că afacerea are nevoie de susținere financiară pentru a se dezvolta în mod armonios și pentru a-și atinge obiectivele propuse, atunci nu ai nimic de pierdut dacă încerci să aplici.
În al doilea rând, dacă obții fonduri europene 2023, așteaptă-te să fii verificat regulat. Este indicat să faci tot posibilul pentru a atinge obiectivele propuse cu banii obținuți, pentru a nu fi raportat. 
Acestea sunt cele două dezavantaje ce pot apărea, dar care pot fi trecute ușor cu vederea, mai ales dacă îți dorești foarte mult să-ți extinzi afacerea într-un mod eficient și durabil.

Ce tipuri de granturi pentru afaceri există?

Există sute de granturi disponibile pentru companii, care le ajută să investească în echipamente noi, instruire și extindere. De exemplu, cu ajutorul unei astfel de finanțări poate fi implementat un software de resurse umane sau un sistem ERP, care să ajute la obținerea unei eficiențe crescute și la fluidizarea mediului de lucru.
Iată o enumerare rapidă a diferitelor tipuri de granturi pentru afacerile moderne:
  • Granturi directe – în acest caz, o afacere primește direct o sumă fixă de bani. Uneori, companiile pot cheltui banii din subvenții directe, în orice mod își doresc, însă există și varianta în care este prestabilită modalitatea în care pot fi utilizate fondurile obținute.
  • Granturi pentru resurse și formare – Aceste fonduri europene 2023 se concentrează pe ajutarea companiilor, astfel încât acestea să-și instruiască personalul sau să obțină acces la resurse specifice domeniului în care activează. În acest caz, poate fi luată în considerare varianta finanțării prin granturi pentru implementarea unor sisteme integrate ERP România.
  • Scutire de taxe – Există scheme administrate care urmăresc ajutarea întreprinderilor prin reducerea sumei impozitului ce trebuie plătit statului. De exemplu, aceasta ar putea fi sub forma reducerii cotei de impozitare.
  • Scheme de tichete și reduceri – Alte granturi pentru afaceri oferă reduceri firmelor. Acestea oferă bani companiilor doar pentru că optează pentru proiecte susținute de guvern.

Cum poți obține până la 50.000 de Euro prin fonduri europene 2023?

În cazul în care firma ta dezvoltă tehnologii verzi, poți primi până la 50.000 de Euro și multe alte beneficii cu ajutorul SynergistEIC, un proiect care a luat naștere cu sprijinul Uniunii Europene.
SynergistEIC s-a înființat în ianuarie 2023, dispune de un buget de 1,986 de milioane de euro și are rolul de a ajuta startup-urile europene din zona GreenTech să se dezvolte într-un ritm mai accelerat. 
Acesta prevede două sesiuni de înscriere. În prima se dorește finanțarea a 15 întreprinderi cu o sumă de 50.000 de euro, un total de 30 de companii urmând să beneficieze de aceste fonduri importante la finalul celor 2 sesiuni. Înscrierile pentru prima sesiune se încheie pe 14 iunie 2023.
Programul se desfășoară pe o perioadă de 2 ani, iar business-urile care pot aplica pentru aceste granturi trebuie să activeze în unul din următoarele sectoare:
  • ClimateTech;
  • CleanTech;
  • Economie circulară;
  • AgriFood.
Aceste companii trebuie să utilizeze tehnologii de tipul:
  • Inteligență Artificială (AI);
  • Machine Learning (ML);
  • Natural Language Processing (NLP);
  • Big Data;
  • Advanced Computing;
  • Bioengineering;
  • Next Generation Internet;
  • Blockchain;
  • Internet of Things (IoT), etc.
Fiecare sesiune are 4 etape:
  • Depunerea cererilor participanților;
  • Analizarea eligibilității acestora;
  • Selecția finală;
  • Oferirea granturilor.
Firmele selectate se vor bucura de următoarele avantaje:
  1. Primirea unor granturi de până la 50.000 euro, cu ajutorul cărora să fie dezvoltate tehnologiile utilizate;
  2. Înscrierea într-un program de sprijin timp de 6 luni, care să răspundă nevoilor și provocărilor unui startup;
  3. Stabilirea de legături cu firme ce fac parte din aceeași industrie, dar și cu investitori naționali și europeni;
  4. Sporirea performanțelor afacerii;
  5. Creșterea nivelului de acoperire a pieței;
  6. Informarea corectă și clară asupra șanselor de finanțare și de achiziții publice ale Uniunii Europene;
  7. Promovarea și sporirea vizibilității pe piață.
Dacă business-ul pe care îl conduci se încadrează în criteriile stabilite de SynergistEIC, este timpul să te înscrii în program, pentru a-ți ajuta compania să-și atingă planurile de business propuse.

Fonduri europene 2023 - Soluția firmelor aflate la început de drum

Ideea de a accesa diferite fonduri pentru dezvoltarea afacerii tale este una excelentă, mai ales dacă urmărești să obții rezultate notabile. Ajută-ți compania să crească și să obțină profiturile dorite, cu ajutorul unor granturi care să se potrivească perfect specificului acesteia.
Cu ajutorul unor astfel de fonduri poți avea parte de numeroase beneficii importante, pe care altfel le poți obține mai greu.
De exemplu, granturile europene oferă șansa tuturor companiilor mici și startup-urilor să implementeze un document workflow management, prin care să le fie ușurată munca în cadrul proceselor interne.
În cazul în care îți dorești să îți extinzi și modernizezi afacerea, ia legătura cu reprezentanții TotalSoft, astfel încât să alegi soluțiile Charisma care să eficientizeze și îmbunătățească mediul de lucru al companiei tale!