De ce există o popularitate tot mai mare a soluțiilor automate din industria FMCG?

Industria FMCG este o componentă vitală a economiei globale, contribuind în mod semnificativ la produsul intern brut (PIB) al unei țări și la crearea de locuri de muncă. Ca un motor major al satisfacerii nevoilor consumatorilor, FMCG joacă un rol esențial în diferite aspecte ale economiei, cum ar fi sectoarele de retail și distribuție, generând cerere pentru o gamă largă de produse și servicii.  
Abrevierea „FMCG” este utilizată pe scară largă în multe părți ale lumii, însemnând „Fast Moving Consumer Goods”, adică „bunuri de consum cu rulaj rapid”  sau care au o durată redusă de stocare.  
Produsele din industria FMCG pot fi clasificate pe scară largă în trei segmente principale: 
  1. Alimente și băuturi: acest segment include alimente ambalate, gustări, produse lactate, băuturi carbogazoase și necarbogazoase și băuturi alcoolice. 
  1. Îngrijire personală și articole de toaletă: acest sector cuprinde produse cosmetice, săpunuri, șampoane, articole de îngrijire pentru piele și produse de îngrijire orală. 
  1. Articole de uz casnic și de curățare: aici se regăsesc articole de curățenie, detergenți de rufe, insecticide și alte articole esențiale de uz casnic. 
Aceste bunuri sunt concepute pentru consum în masă. Deoarece sunt disponibile pe scară largă, FMCG-urile sunt de obicei mai ieftine decât alte tipuri de mărfuri. Ca exemplu, întotdeauna un deodorant va costa mai puțin decât o geantă. 
În acest articol poți afla detalii importante despre FMCG, alături de numeroase informații despre modul în care poate fi automatizat acest segment al pieței și care sunt beneficiile pe care le oferă un sistem ERP sau un program de gestiune stocuri în industria FMCG. 

Ce caracteristici principale prezintă industria FMCG? 

Bunurile de larg consum sunt produse concepute pentru utilizare frecventă, care sunt de obicei consumate rapid și care prezintă o cerere mare și costuri reduse.  
Iată care sunt principalele caracteristici cheie pe care le prezintă segmentul FMCG: 
  • Utilizare frecventă: produsele FMCG sunt utilizate chiar zilnic. Acestea includ produse precum pâinea, săpunul sau detergenții;  
  • Consum rapid: produsele FMCG sunt consumate destul de repede. De exemplu, pâinea poate fi mâncată în aceeași zi în care a fost cumpărată; 
  • Cerere mare: un exemplu de produs FMCG cu cerere mare ar fi săpunul, deoarece oamenii au nevoie să fie îngrijiți, să se simtă bine în pielea lor;  
  • Cost redus: FMCG-urile sunt de obicei mai accesibile decât alte tipuri de bunuri din piață.  
Piața FMCG este extinsă, complexă și competitivă. Din cauza fluxului mare de lucru, personalul din acest sector poate avea nevoie de ajutor. De aceea, pentru ca gestionarea stocurilor, de exemplu, să fie făcută într-un mod rapid, este nevoie de un sistem ERP, care să se ocupe de aceste procese. În felul acesta, eficiența poate fi îmbunătățită semnificativ. 

Cum poate ajuta un sistem ERP industria FMCG? 

Pentru o companie care se ocupă cu producția și vânzarea de bunuri FMCG, satisfacția clienților este primordială. Dar cum poate fi atins acest obiectiv? Prin ușurarea proceselor de lucru.  
Un sistem ERP se poate ocupa de cerere, producție, aprovizionare, gestionarea stocurilor și a bugetelor și de multe alte segmente ale afacerii. Modulele sale avansate pot furniza date în timp real și sunt menite să vină în ajutorul bunului mers al companiei.  
Astfel, pentru a face față competitivității din industria FMCG este nevoie de automatizare.  
Iată cum te poate ajuta digitalizarea: 
  1. Planificare, bugetare și estimare 
Există mai multe segmente de estimări oferite de un sistem ERP, care te ajută să clarifici imaginea viitorului brand-ului.  
      a. Prognoza cererii 
Prognoza cererii estimează perioadele în care un produs poate fi vândut cel mai bine, care sunt cele mai solicitate mărfuri și multe alte informații similare.  
Cu ajutorului unui sistem ERP, toate aceste informații pot fi prezentate prin sortare după tipul clienților, sărbători și anotimpuri. Aceste date sunt vitale pentru programarea achizițiilor, gestionarea forței de muncă și luarea altor decizii pentru creșterea și profitabilitatea afacerii. 
      b. Prognoza aprovizionării 
Gestionarea lanțului de aprovizionare reprezintă un aspect foarte important al menținerii clienților existenți. Păstrarea unei sincronizări între momentul aprovizionării și perioada în care produsul ajunge pe rafturi este importantă pentru gestionarea eficientă a relațiilor cu consumatorii, precum și a legăturilor cu furnizorii. 
Toate acestea sunt posibile doar atunci când companiile au cunoștințe aprofundate despre inventarul stocurilor, iar totul poate fi mult mai ușor cu ajutorul unui soft ERP, care poate prezenta date reale într-un timp scurt.  
      c. Prognoză financiară 
Atunci când managementul are acces la date în timp real, poate monitoriza în mod optim cheltuielile operaționale. Acest lucru oferă confort, stabilitate și siguranță brand-ului. 
      2. Procesarea comenzilor 
Implementarea unui sistem ERP poate ușura procesarea comenzilor. Comanda este direcționată prin ERP până ajunge pe linia de asamblare. Comenzile primesc etichete personalizate și coduri de bare, pe măsură ce sunt gata de ambalare și expediere.  Următorul pas implică generarea automată a unei facturi pentru clienți. 
Acest proces automatizat asigură eliminarea confuziilor în vânzări și oferă posibilitatea urmăririi cu ușurință a comenzilor.  
  1. Împachetare și expediere rapidă 
În industria FMCG, împachetarea și expedierea sunt procese care trebuie să se producă rapid. De aceea, un soft ERP poate fi un aliat valoros al acestei industrii, deoarece poate eficientiza următoarele segmente ale companiei: 
  • Picking - ERP indică comenzile ce trebuie livrate și articolele necesare în colete;  
  • Ambalare - ERP-ul poate oferi un soft de generare etichete. Acesta produce automat etichetele ce trebuie lipite pe cutiile care sunt gata de expediere;  
  • Transport - un ERP poate fi integrat cu un sistem de management al transportului, astfel încât să fie asigurată întotdeauna cea mai bună metodă de livrare a produselor.  
      4 . Resurse umane 
Departamentul de resurse umane se ocupă cu personalul firmei, cu angajarea, motivarea și salarizarea acestora. Obiectivul principal constă în gestionarea corectă și optimă a întregului personal, prin următoarele sarcini: 
  • Generare de salarii și fișe aferente; 
  • Managementul performanței;  
  • Indemnizații și creșteri salariale;  
  • Rezolvarea birocrației legată de angajare, plecare voluntară sau concediere. 
Toate aceste activități pot fi copleșitoare atât pentru un singur specialist, cât și pentru o echipă, mai ales atunci când există un număr mare de angajați în firmă. De aceea, un sistem ERP poate reprezenta soluția adecvată, prin care munca departamentului de HR să fie ușurată simțitor. 
Un astfel de soft de resurse umane poate ajuta în următoarele privințe: 
  • Asigură rapiditate în muncă: salarizarea poate fi un proces greu, obositor și lung,  dacă este făcut manual. Însă, aceeași activitate poate fi făcută într-un mod mult mai rapid, cu ajutorul unui astfel de soft. Acesta oferă date precise cu doar câteva click-uri. Cu ajutorul acestui tip de software, pot fi accesate mai multe tipuri de informații necesare departamentului HR, în același timp.  
  • Se ocupă de pontarea angajaților: sistemele ERP oferă o descriere detaliată a fluxului de lucru a fiecărui angajat și a situației concediilor acumulate. Folosind sisteme integrate de pontaj, productivitatea subalternilor poate fi analizată în timp real și pot fi evaluate numărul de ore muncite, orele suplimentare și întârzierile. Prin urmare, reprezintă o mână de ajutor pentru companiile cu un număr mare de angajați, care necesită disciplină și un grad de încărcare echilibrat. Cu ajutorul acestui soft, pot fi remediate rapid problemele comportamentale ale unor angajați și motivarea acestora. În felul acesta, productivitatea poate fi îmbunătățită semnificativ.  
  • Oferă date actualizate ale angajaților: departamentul de resurse umane trebuie să obțină date din mai multe surse pentru diferitele procese pe care trebuie să le desfășoare. În acest fel, se pierde mult timp, productivitatea scade, iar fluxurile de lucru sunt încetinite. Un soft de resurse umane poate colecta toate aceste informații într-un singur loc, ceea ce facilitează activitatea echipei de HR. Într-un final, un soft ERP adună datele împărțite în mai multe locuri și ajută la furnizarea unor informații exacte, în doar câteva minute. Fluidizarea activităților departamentului de HR este prioritară, deoarece acesta comunică și se află în strânsă legătură cu toate segmentele companiei.  
Citind toate acestea, consideri că aceste avantaje sunt suficient de importante pentru a integra un soft ERP în compania pe care o conduci? 

Sistem ERP în industria FMCG - Un viitor care sună bine 

În concluzie, industria FMCG are nevoie de orice metodă prin care să poată oferi cele mai bune produse clienților și pentru a face față cu brio tuturor provocărilor prezente zilnic în acest domeniu.  
Un sistem ERP este soluția pentru firmele care activează în acest segment extrem de competitiv al pieței, deoarece contribuie la dezvoltarea și susținerea acestora pe mai multe planuri, precum este activitatea de procesare a comenzilor sau gestionarea personalului. 
Dacă te-ai convins că ai nevoie de un astfel de soft, care să ușureze munca în companie și să contribuie activ la dezvoltarea afacerii, în vederea obținerii un număr mai mare de clienți fideli, atunci ai nevoie de un sistem ERP. 
Ia legătura cu reprezentanții TotalSoft, prezintă-ți obiectivele și nevoile pe care compania ta le are și implementează cel mai bun soft, care să ușureze fluxul de lucru al business-ului tău. Cu siguranță aici poți găsi soluția cu ajutorul căreia munca în companie să fie mai eficientă și prin care erorile să fie diminuate cât mai mult, iar mulțumirea clienților să crească considerabil.  
Descoperă ce software este potrivit pentru afacerea ta din industria FMCG!