Cheltuieli deductibile: ce sunt și cum se calculează?

Te afli la început de drum în lumea antreprenorială și îți dorești să afli cum poți să-ți optimizezi taxele datorate statului? Atunci este necesar să te pui la curent cu lista de cheltuieli deductibile pe care o poți lua în considerare, în funcție de specificul activității afacerii tale.  

Din punct de vedere fiscal, o cheltuială deductibilă este o cheltuială pe care un contribuabil individual sau o companie o poate scădea din venitul brut acumulat pe o perioadă determinată. Cheltuiala deductibilă micșorează venitul impozabil, și, implicit, suma taxelor pe venit datorate. 

Citește în continuare și află ce cheltuieli deductibile poți lua în calcul pentru afacerea ta! 

Tipuri de cheltuieli deductibile fiscal 

Există destul de multe exemple de cheltuieli deductibile fiscal, iar cele enumerate mai jos sunt printre cele mai comune tipuri: 

  1. Chirie 

Închirierea lunară a unui spațiu în care se desfășoară activitatea firmei este una dintre cele mai importante cheltuieli deductibile.   

  1. Utilități 

Costurile de întreținere pentru locația afacerii sunt, la rândul lor, deductibile fiscal. Acestea  includ facturile la energie electrică, gaz și apă.  Facturile de internet, mobil și fix pentru afacerea fac, de asemenea, parte din aceeași categorie de cheltuieli și, prin urmare, pot fi deductibile din impozit. 

  1. Papetărie 

Dacă afacerea necesită pixuri, creioane, hârtie și alte articole de papetărie, acestea sunt exemple de cheltuieli legitime. Papetăria poate include și alte articole, precum: plicuri, ștampile, capsatoare, capse și cerneală de imprimantă. 

  1. Echipamente 

Majoritatea întreprinderilor folosesc diverse echipamente pentru a funcționa. Acesta ar putea fi ceva simplu, cum ar fi un laptop sau ceva mai mare, cum ar fi utilajele din fabrici.  Achiziționarea și reparația acestora intră la cheltuieli deductibile. 

  1. Deplasări 

În cazul în care călătorești din motive de afaceri sau un angajat face acest lucru, costurile de voiaj pot fi cheltuieli deductibile. Pot fi incluse biletele de tren, de avion sau combustibil pentru deplasările cu mașina de serviciu, inclusiv închirierea unei camere la hotel. Și costurile pentru închirierea unui autoturism în scopuri de business sunt deductibile 

Cum se calculează aceste cheltuielile deductibile? 

Urmează pașii de mai jos pentru a putea să calculezi suma tuturor cheltuielilor deductibile ale afacerii tale: 

1. Realizează o listă cu toate cheltuielile 

Este adesea o idee bună să realizezi foi de calcul în acest scop. De fiecare dată când suporți o cheltuială legitimă, înregistreaz-o în acest tip de document.  

2. Calculează totalul cheltuielilor 

Există două moduri prin care poți calcula cheltuielile. În primul rând, poți face acest lucru la sfârșitului anului fiscal, pentru a obține o sumă certă. În al doilea rând, dacă dorești să planifici în avans și să obții o estimare, poți să aduni cheltuielile pentru o lună și să înmulțești cifra cu 12, pentru a obține o estimare anuală.  

Pentru ca acest proces să fie unul mai simplu și mai rapid, cel mai bine este să utilizezi un program de contabilitate, care te poate ajuta cu informațiile de care ai nevoie, în doar câteva secunde și cu câteva comenzi simple. 

3. Scade acest cheltuieli din suma totală

Pentru a obține venitul impozabil, elimină deductibilele fiscale din venitul total, atâta timp cât aceste cheltuieli se califică drept cheltuieli de afaceri legitime.  

În concluzie, ia în considerare achiziția unui soft de contabilitate, pentru ca plata impozitelor să fie o activitate ce poată fi făcută într-un mod eficient și într-un timp cât mai scurt! Charisma te poate ajuta în acest sens, cu un software de ultimă generație, care asigură rapiditate și precizie!