Ce înseamnă feedback și de ce este important pentru implicarea și dezvoltarea profesională a angajaților?

Feedback-ul la locul de muncă este un lucru de care mulți angajați se tem, dar care este, de fapt, unul dintre cele mai utile instrumente pentru dezvoltarea personală și profesională a acestora. Primirea și oferirea feedback-ului la serviciu ajută la crearea unei forțe de muncă mai productive.  
Dacă ești manager sau lider de echipă, este esențial să citești în continuare articolul, pentru a înțelege cât mai bine rolul feedback-ului în organizația din care faci parte. Vezi ce înseamnă feedback, care sunt avantajele pe le oferă și cum poți oferi asta într-un mod rapid și eficient. 

Ce înseamnă feedback? 

Feedback-ul este definit ca un proces prin care un angajat primește sugestii și observații din partea managerilor, supervizorilor sau a colegilor. Însă feedback-ul poate fi reprezentat și de părerea angajatului despre mediul de lucru al companiei, evoluția sa sau cu privire la relațiile cu colegii de muncă. 
Potrivit Forbes, 73% dintre angajați consideră feedback-ul important, dar doar o treime îl primesc. Majoritatea managerilor nu oferă suficient feedback și atunci când o fac, au tendința de a-l oferi în mod negativ sau prea vag, iar în acest fel se pierde esența lui. 
Feedback-ul pozitiv și negativ este important, deoarece reprezintă un suport al comportamentul eficient la locul de muncă și permite echipelor să lucreze mai bine pentru atingerea obiectivelor stabilite.  
Oricât de simplu ar părea, a oferi feedback nu este ușor! Este un proces conceput sistematic, astfel încât acesta să fie cât mai bine asimilat și înțeles de către oameni, fără a dezvolta frustrări sau sentimente negative. 

Importanța feedback-ului 

Acum că ai înțeles ce înseamnă feedback, îți rămâne să afli care sunt beneficiile pe care le oferă. Acestea sunt: 
1. Feedback-ul contribuie la evitarea greșelilor majore - Prin crearea unui flux de feedback clar și onest, se diminuează timpul de corectare a erorilor produse de către anumiți angajați.   
2. Leagă relații strânse - Cu ajutorul feedback-ului, angajații pot primi reacții sincere despre calitatea muncii lor. Feedback-urile pozitive conduc, adesea, la legarea unor relații profesionale strânse, bazate pe onestitate. Altfel spus, feedback-ul unește oamenii și creează un flux de comunicare sănătos. 
3. Feedback-ul motivează -  Feedback-ul promovează încrederea. Adesea implică critici, iar acest lucru este inconfortabil pentru majoritatea persoanelor. Însă atunci când este oferit în mod corect, stimulează evoluția.  
4. Produce unele beneficii directe, legate de afaceri - Acestea sunt creșterea afacerii, economisirea finanțelor, obținerea unui profit mai mare, finalizarea proiectelor la timp și alte schimbări pozitive care pot oferi companiei o altă imagine pe piața în care activează. 
În concluzie, pe lângă nevoia de a afla ce înseamnă feedback și care este importanța acestuia, este bine să te pui la curent cu cea mai eficientă modalitate de a oferi feedback corect, coerent și continuu.  
Poți să te orientezi către un software pentru feedback continuu de la Charisma, care te poate ajuta să economisești timp și să acorzi feedback-uri obiective, bazate pe performanțe și date reale. Cu ajutorul acestui soft te asiguri că personalul își cunoaște constant nivelul, iar productivitatea organizației crește, prin motivarea angajaților să devină mai buni cu fiecare zi.