Beneficiile și provocările procesului de digitalizare medicală

Digitalizarea în domeniul asistenței medicale se ocupă cu colectarea și prelucrarea datelor despre pacienți. În timp ce aceasta oferă multe beneficii, ea prezintă, de asemenea, diverse provocări, determinate de acumularea numeroaselor informații sensibile.

Una dintre cele mai interesante evoluții în domeniul asistenței medicale digitale este utilizarea pe scară largă a telesănătății. Nevoia de îngrijire medicală crește, iar mulți dintre pacienți trăiesc în zone aflate la mare depărtare de spitale. Creșterea digitalizării în domeniul sănătății este importantă, deoarece oamenii încearcă să ia decizii mai informate și au nevoie de acces rapid la asistență specializată.

Astfel, digitalizarea în domeniul medical oferă o șansă în plus pentru o stare generală de sănătate îmbunătățită, acces la informații vitale, rezultate oferite în timp real și costuri mai mici. De exemplu, unii pacienți nu sunt întotdeauna conștienți că starea lor s-a modificat de la ultima consultație, însă cu ajutorul Charisma medical software, acest lucru poate fi descoperit ușor.

Factorii care au condus la integrarea digitalizării în domeniul medical


Furnizorii de servicii de sănătate se confruntă cu provocări în ceea ce privește schimbul de informații despre starea pacienților. Partajarea acestor informații poate ajuta medicii să evite erorile de medicație și chiar să reducă testele duplicate.

Astfel, a fost luată în considerare digitalizarea, pentru ca profesioniștii din domeniul sănătății să își desfășoare activitatea în mod eficient și în siguranță.

Pe lângă acest motiv, mai există câțiva factori care au contribuit la această schimbare rapidă în managementul sănătății. Aceștia sunt:
- costurile în creștere ale serviciilor medicale;
- necesitatea de a îmbunătăți accesul la îngrijire și sănătate;
- implicarea mai mare a pacienților în managementul sănătății.

Schimbările dramatice ale stilului de viață cresc exponențial cererea de servicii de sănătate, fapt pentru care este necesar ca medicina să se desfășoare în cele mai bune condiții pentru toți pacienții. Prin urmare, digitalizarea reprezintă soluția pentru asigurarea unui viitor mai bun al acestui domeniu vital.

Caracteristici ale digitalizării în domeniul sănătății

Sistemul de sănătate digital prezintă trei caracteristici cheie:
  • Accesibil - Digitalizarea oferă îngrijire de înaltă calitate, rentabilă și eficientă, care este disponibilă tuturor, în timp util.
  • Rezistent - Sistemele de asistență medicală trebuie să fie pregătite să facă față creșterii bruște a cererii de servicii medicale, care pot rezulta din situații neprevăzute și urgențe sanitare. Entitățile de asistență medicală rezistente se pot coordona rapid între ele și pot transfera capacități de îngrijire între locații, în mod fizic sau virtual.
  • Eficient - Este fundamental ca industria sănătății să se poată concentra pe cele mai dificile cazuri. Acest lucru poate fi realizat prin automatizarea sarcinilor de rutină și transferarea interacțiunilor de îngrijire de la unitățile de asistență medicală fizică, la cea virtuală.

Avantajele pe care le oferă digitalizarea în domeniul sănătății

Transformarea digitală în domeniul sănătății folosește cele mai recente tehnologii și procese, pentru a oferi beneficii durabile pacienților, profesioniștilor și organizațiilor din această industrie.

Este vorba, în principiu, de a îmbrățișa și de a folosi tehnologii avansate și abordări inovatoare pentru a maximiza beneficiile evoluției din domeniului medical.

Potrivit unui studiu Deloitte, aproximativ 92% dintre profesioniștii din domeniul sănătății au obținut performanțe mai bune în urma transformării digitale.

Dacă nu te-ai convins încă de avantajele pe care le oferă digitalizarea medicală, descoperă mai jos principalele motive pentru care este ideal ca fiecare clinică medicală să integreze un soft medical de ultimă generație.  
 
  • Pentru pacienți

1.Servicii mai bune și mai personalizate

Implementarea unui soft medical permite diagnostice de sănătate mai precise și mai eficiente, precum și un tratament personalizat.
 

2.Comunicare mai bună cu medicii

Odată cu transformarea digitală, pacienții pot obține servicii profesionale de asistență medicală online, prin apeluri video și chat, și pot primi prescripții clare prin portalul virtual sau prin e-mail.


3.Acces facil la datele personale de sănătate

Pacienții pot accesa și gestiona cu ușurință datele personale de sănătate și pot efectua analize amănunțite ale valorilor de sănătate, online.
 

4.Programare convenabilă de întâlniri

Transformarea digitală în domeniul sănătății permite pacienților să se programeze, confortabil, de oriunde, la data și ora convenabile.
 
  • Pentru clinici

1.Costuri reduse

Digitalizarea medicală permite automatizarea proceselor, ceea ce la rândul său permite instituțiilor și organizațiilor de sănătate să ofere servicii rentabile și să elimine anumite cheltuieli specifice serviciilor medicale tradiționale.
 

2.Flux de lucru optimizat

Acest proces poate reduce timpul de examinare al pacientului și poate permite accesul facil la dosarele de sănătate ale acestuia.
 

3.Interacțiune îmbunătățită cu pacienții

Digitalizarea permite o interacțiune online îmbunătățită și eficientă cu pacienții, prin apeluri video și chat.
 

4.Baza de date securizată

Transformarea digitală în domeniul sănătății permite realizarea unor baze de date sigure pentru criptarea, stocarea și accesarea controlată a informațiilor medicale private ale pacienților. În plus,  permite partajarea acestora, la cerere, cu profesioniștii din domeniul sănătății, laboratoarele și specialiștii medicali.

Provocările digitalizării domeniului sănătății

Iată care sunt cele mai semnificative provocări pe care companiile din domeniul sănătății trebuie să le depășească, în momentul în care doresc să adopte digitalizarea:
 

Securitatea datelor reprezintă preocuparea numărul 1

Când vine vorba de transformarea digitală, securitatea cibernetică este o preocupare de interes pentru toate institutele de sănătate.
Atacurile cibernetice vizează de obicei date personale de sănătate private, sensibile și foarte valoroase, ceea ce poate duce la întreruperea îngrijirii pacienților. De exemplu, un atac malware asupra unui spital privat poate părea unul cu risc scăzut. Dar un astfel de atac ar putea încălca cu ușurință intimitatea pacienților, ducând la pierderea reputației unui spital, fraudă, discriminare și multe alte efecte negative de acest fel.
Prin urmare, este recomandat să fie luate măsuri de protecție suplimentare, pentru a consolida nivelul de securitate și pentru a preveni acest tip de activități infracționale.  necesare pentru a consolida nivelul de securitate și a preveni atacurile cibernetice.
Pentru a depăși această provocare, adoptarea tehnologiei blockchain este recomandată. Blockchain este o tehnologie de tranzacție digitală, construită pe o rețea descentralizată de computere și care începe să fie adoptată treptat de industria financiară și de alte industrii și activități care lucrează cu date sensibile.
 

Costurile

Un alt motiv pentru care multe institute de asistență medicală pun planurile de transformare digitală pe un plan secundar este reprezentat de costuri. Organizațiile din domeniul sănătății se concentrează, în primul rând, pe rentabilitatea investiției, așa că trebuie să ia în calcul valoarea pe care o poate oferi procesul de digitalizare.
Chiar dacă transformarea digitală în domeniul sănătății necesită investiții mari, aceasta poate oferi, de asemenea, o scalabilitate mai mare și venituri crescute în comparație cu abordarea tradițională.
 

Rezistența la schimbare

Prin definiție, transformarea digitală înseamnă transformarea modului în care organizațiile din domeniul sănătății, precum și profesioniștii industriei gândesc și lucrează. De aceea, este esențial ca înainte de adoptarea digitalizării, medicii să înțeleagă cât mai bine această transformare.
Familiarizarea personalului și a tuturor părților implicate cu noul software poate părea o sarcină dificilă, însă acest obiectiv poate fi dus la bun sfârșit cu ajutorul unor training-uri specializate. De exemplu, pentru educarea personalului medical  este necesar să fie realizat un training detaliat și bine pus la punct.

Tendințe de digitalizare în clinicile medicale

Procesul de digitalizare este unul complex, în special pentru o industrie tradițională precum cea a sănătății. Este nevoie de bani și timp pentru a se putea face trecerea de la hârtie la fișiere digitale, de la întâlnirea față în față într-o sală medicală, până la primirea de sfaturi specializate prin intermediul videocall-urilor.

Astfel de procese ar trebui să fie planificate individual pentru fiecare clinică în parte, în funcție de potențialul acesteia, de serviciile oferite clienților și de nevoile pe care le prezintă. Unele organizații medicale pot câștiga mult din aplicațiile mobile pentru clienți, iar altele pot avea nevoie de instrumente analitice avansate, pentru evaluarea riscurilor. Dar, pentru a deveni mai competitive, toate clinicile și instituțiile medicale trebuie să treacă prin transformarea digitală.

Digitalizarea în domeniul sănătății poate îmbunătăți substanțial mediul de lucru al profesioniștilor în domeniu și poate oferi tratamente eficiente pacienților și relații strânse cu medicii.

Dacă te gândești să integrezi conceptul de digitalizare medicală în propria clinică, află din rândurile de mai jos cele mai importante tendințe de transformare digitală:
 

1.Portaluri pentru pacienți

După cum sugerează și numele, portalurile pentru pacienți sunt platforme online care permit pacienților să-și acceseze dosarele de sănătate, să programeze întâlniri și să discute în mod direct cu medicii. Unul dintre motivele principale pentru care portalurile pentru pacienți sunt luate în considerare într-o proporție mare este faptul că promovează transparența și accesibilitatea.

Cu ajutorul portalurilor pentru pacienți, oamenii nu numai că își pot verifica istoricul de îngrijire medicală, prescripțiile și rezultatele analizelor, dar pot, de asemenea, să partajeze toate aceste date cu mai mulți furnizori de asistență medicală.

Acest lucru elimină complet nevoia de a transfera manual dosarele medicale, ceea ce este convenabil atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății.
 

2.Vizite virtuale la doctor

Vizitele virtuale la medic permit pacienților să interacționeze cu medicii prin apeluri video, eliminând nevoia de a vizita personal medici cu diverse specializări.

Cu ajutorul acestei soluții, medicii pot să realizeze cu ușurință vizite virtuale, să analizeze pacienții mai rapid și să programeze o întâlnire personală numai dacă este necesară efectuarea unor analize amănunțite.

Pentru pacienți, vizitele virtuale economisesc mult timp, deoarece nu mai sunt necesare deplasările de acasă către clinicile medicale de specialitate. În plus, în acest fel, nu se mai pierde timp în sălile de așteptare.

Digitalizare medicală - un upgrade necesar

Așadar, prin procesul de transformare digitală, industria sănătății este pe cale de a asista la o renaștere. Procesul de digitalizare permite instituțiilor din domeniul sănătății să creeze procese clinice și administrative automatizate eficiente, care să asigure o colaborare mai ușoară cu pacienții.

În esență, transformarea digitală în industria sănătății se axează pe oferirea unor servicii medicale ireproșabile tuturor pacienților.

Încearcă variantele de software medical de la Charisma:  soft laborator, soft spital, soft clinica medicala.