Asistenta medicala digitala – tehnologia utilizată eficient în domeniul sănătății

Odată cu dezvoltarea soft-urilor de asistenta medicala digitala pacienții folosesc din ce în ce mai mult internetul pentru a se documenta cu privire la anumite simptome medicale și pentru a căuta doctori specialiști, în vederea obținerii celui mai potrivit tratament. 
Multe inovații din industria sănătății vizează îmbunătățirea relației cu pacienții și sporirea calității vieții acestora și a practicii medicale în ansamblu. Printre acestea se numără și asistența medicală digitală.
 
Tehnologia de vârf este încorporată din ce în ce mai mult în domeniul asistenței medicale, iar aceste progrese revoluționează practica în domeniul sănătății. Evoluțiile tehnologice în domeniul medical au un impact evident asupra pacienților, deoarece le oferă o experiență îmbunătățită. Standardele de îngrijire medicală au fost mult crescute de tehnologia avansată, digitalizarea oferind oportunități rapide și sigure de tratament, aflate la un doar un click distanță.
 

Prin urmare, tehnologia schimbă dramatic modul în care furnizorii de servicii medicale oferă îngrijire pacienților. În acest fel, industria sănătății devine tot mai deschisă către implementarea soft-urilor de asistenta medicala digitala, cu scopul de a crește eficiența, de a reduce costurile și de a fi mult mai aproape de pacienți.

Ce este asistenta medicala digitala?

Astăzi nu mai trebuie să mergi la medic pentru a obține o rețetă sau pentru a face o programare pentru o consultație de specialitate. Multe dintre nevoile medicale pot fi efectuate de la distanță, cu ajutorul telefonului sau a computerului.
 
Calitatea serviciilor medicale a crescut și datorită telemedicinei, a cărei dezvoltare s-a accelerat considerabil în perioada pandemiei de COVID-19. Poți să te programezi la medic de oriunde, fără a pleca de acasă, iar acest lucru este foarte important, mai ales pentru persoanele în vârstă, care se deplasează greu sau pentru cele care au agenda zilnică foarte încărcată.
 
Un studiu publicat de Deloitte arată că aproximativ 92% dintre unitățile medicale au obținut venituri importante datorită transformării digitale. Clinicile moderne utilizează tehnologii diverse, inclusiv serviciile de telesănătate și chatbot-uri, pentru a îmbunătăți comunicarea dintre medici și pacienți. De asemenea, soluțiile moderne de sănătate digitală extind strategiile de prevenire ale bolilor și transformă asistența medicală într-un ajutor bazat pe eficiență și rapiditate. 
 
Există mai multe programe și aplicații medicale mobile care pot sprijini sectorul medical în vederea digitalizării proceselor, precum Charisma Medical Software. Dacă îți dorești un astfel de program de asistenta medicala digitala, care oferă numeroase beneficii, ia legătura cu reprezentanții TotalSoft, pentru o soluție personalizată.
 
Caracteristici cheie ale unui soft de asistenta medicala digitala
Soluțiile digitale sunt cea mai bună și mai rapidă modalitate prin care instituțiile medicale se pot conforma nevoilor pacienților. Pe lângă sporirea și îmbunătățirea comunicării cu aceștia, software-ul de asistenta medicala digitala automatizează sarcinile manuale și reduce costurile operaționale.
 
Dacă te interesează un astfel de produs, este esențial ca înainte de a alege un model, să faci cercetare de piață, pentru a lua cea mai bună decizie. Astfel, este important să afli care sunt caracteristicile pe care trebuie să le prezinte cel mai bun software medical.
 
Iată care sunt acestea:
1. Prelucrarea și gestionarea avansată a datelor medicale
În procesul de digitalizare a sistemului de sănătate, datele sunt esențiale. Pe măsură ce industria sănătății se digitalizează, crește exponențial cantitatea datelor medicale cu care trebuie să lucreze unitățile de asistență din domeniu.

Astfel, un soft de asistenta medicala digitala de înaltă performanță trebuie să aibă capacitatea de a analiza eficient și rapid toate datele critice. Este foarte importantă capacitatea de a le procesa în timp real, deoarece astfel poate crește eficiența diagnosticării și tratării pacienților, ceea ce poate îmbunătăți satisfacția acestora.

2. Scalabilitate
O altă caracteristică esențială a soluțiilor software pentru industria sănătății este scalabilitatea, ce reprezintă  un factor care permite gestionarea mai multor sarcini și date, prin adăugarea de resurse.

Această caracteristică este esențială, deoarece numărul de pacienți și dosarele lor medicale cresc în timp. Un soft de asistenta medicala digitala care se scalează optim își poate menține sau chiar poate spori nivelul de performanță și eficiență, chiar dacă cerințele operaționale cresc constant.

3. Acces de la distanță
Este esențial ca cel mai bun software de asistenta medicala digitala să ofere acces de la distanță, în cazul apariției unor erori  sau a unor atacuri de hacking. Din păcate, datele medicale sunt adesea un punct de interes al atacurile cibernetice, așa că abilitatea de a acționa rapid și de oriunde este fundamentală.

4. Securitate
Mediul IT din unitățile medicale trebuie să fie securizate în totalitate, în special în ceea ce privește protecția vieții private a pacienților și a datelor acestora. Scurgerile de date, inclusiv datele personale ale pacienților, blocările sistemului IT sau criptarea fișierelor de către infractorii cibernetici, pot duce la pierderi financiare enorme pentru instituțiile medicale.

Conform datelor publicate de Healthcare IT News, anul trecut au existat mai multe accesări ilegale ale datelor sensibile în sectorul sănătății. Peste 40 de milioane de dosare ale pacienților din SUA au fost ținta unor atacuri cibernetice. De asemenea, conform raportului Protenus „Breach Barometer 2022” , este susținut faptul că anul trecut au fost 905 incidente în care au fost accesate datele a până la 50 de milioane de pacienți.

Prin urmare, soluțiile de asistenta medicala digitala trebuie să ofere un nivel maxim de securitate a datelor.

De ce ai nevoie de software de asistenta medicala digitala?

Odată cu progresele în domeniul securității software-urilor,  asistența medicală poate profita acum pe deplin de digitalizare. Astfel, acest tip de program este ideal pentru toate instituțiile medicale, mai ales că oferă beneficii serioase, care au capacitatea de a produce schimbări majore în industria sănătății.
 
Citește în continuare și află care sunt acestea. Cu siguranță unele dintre ele te pot face să-ți dorești chiar acum un soft medical pentru clinica ta.
Iată care sunt motivele pentru care orice clinică medicală are nevoie de un soft de asistenta medicala digitala:

1. Automatizează fluxul de lucru al clinicilor
Software-ul de asistenta medicala digitala poate oferi multe beneficii, printre care se numără accelerarea sarcinilor recurente sau solicitante. Altfel spus, un astfel de program automatizează activitățile instituțiilor medicale. Cu ajutorul acestuia, medicii, asistenții și toți cei care lucrează în acest domeniu, nu mai au nevoie de foaie și de pix, pentru a-și realiza munca în mod optim.
Personalul medical poate, astfel, gestiona datele pacienților, fără prea mult efort. În plus, informațiile sunt stocate digital, ceea ce asigură integritatea acestora în caz de incendiu, inundație și alte evenimente neplăcute de acest fel.

2. Diminuează erorile umane
Odată cu apariția instrumentelor digitale, multe aspecte ale asistenței medicale au fost simplificate în mod semnificativ, rezultând mai puține erori și o îngrijire mai eficientă a tuturor bolnavilor.
 
Prin sistemele automate de urmărire ale pacienților, medicii pot identifica mai ușor riscurile potențiale pentru sănătate sau diferitele nereguli medicale, înainte ca acestea să devină probleme semnificative.
 
În plus, introducerea computerizată a datelor elimină probabilitatea erorilor de transcriere, eliberând totodată timp prețios pe care medicii îl pot folosi pentru a se ocupa direct de nevoile pacienților.

3. Eficientizează activitățile instituției medicale
Cele mai recente dezvoltări în sistemul digital de sănătate vizează reducerea sarcinii administrative asupra profesioniștilor din domeniu și a activităților repetitive pe care aceștia trebuie să le îndeplinească.
 
Acest lucru le poate permite medicilor să petreacă mai mult timp cu pacienții, în vederea dezvoltării unui plan sigur și eficient de tratament, împreună cu o monitorizare atentă. Acest lucru îmbunătățește fluxul de lucru al clinicilor medicale, ceea ce este esențial într-un mediu cu o cerere atât de mare.
 
Astfel, software-ul de asistenta medicala digitala accelerează sarcinile care, altfel, îngreunează operațiunile de zi cu zi. De exemplu, un portal pentru pacienți le permite acestora să solicite programări și să completeze formulare online, într-un mod rapid, fără implicare din partea personalului clinicii alese.

4. Stochează în timp real datele pacienților
Cel mai relevant  și, probabil, cel mai important avantaj oferit de un astfel de program se referă la capacitatea de a menține informații actualizate despre pacienți, inclusiv istoricul lor medical, istoricul familial, medicamentele folosite, alergiile descoperite și rezultatele de laborator.
 
Software-ul de management al practicii medicale poate fi, de asemenea, utilizat pentru a verifica starea unui pacient, în vederea analizării felului în care se comportă un anumit tip de tratament, de exemplu.

5. Facilitează înregistrarea pacientului
Întotdeauna vor fi pacienți noi, însă, cu ajutorul unui software dedicat, toată procedura de înregistrare se efectuează mult mai rapid și ușor. Înscrierea unui nou pacient în baza de date a instituției medicale se întâmplă cu ajutorul câtorva click-uri și a câtorva câmpuri completate de către pacient.

Înregistrarea unui nou pacient nu necesită prea multe detalii. Așadar, odată ce înregistrarea este efectuată, pacienții pot selecta un medic și pot programa o vizită la un medic specialist. Pacienții tind să se întoarcă la clinicile medicale unde sunt deja înregistrați, fie pentru rapiditatea cu care sunt diagnosticați, prin prisma datelor medicale deținute de clinică, fie datorită satisfacției față de serviciile primite.

6. Permite consultații de la distanță
Cu ajutorul soluțiilor de la TotalSoft, orice instituție din industria sănătății poate consulta video, audio sau chiar prin mesaje tip text pacienții, prin intermediul unui soft de asistenta medicala digitala de cea mai bună calitate! Astfel, diagnosticarea poate fi făcută de la distanță, ceea ce oferă un avantaj major pentru persoanele care nu dispun de timpul necesar pentru a ajunge la o consultație în clinică. De asemenea, prin intermediul programărilor online pot fi obținute diferite planuri de tratamente temporare, cu scopul de a diminua simptomele specifice unei diferite maladii.
 
Bineînțeles, acest tip de consultații trebuie urmate, în multe cazuri, de investigații amănunțite și efectuate diferite vizite în clinică, însă pentru început, este o opțiune excelentă prin care pacienții pot afla din timp care sunt eventualele afecțiuni de care suferă.

7. Simplifică procesul de plată
Software-ul de asistenta medicala digitala poate oferi, de asemenea, beneficii în procesul de plată. Acesta poate genera facturi automate și poate pune la dispoziția pacienților mai multe metode de plată, ceea ce permite achitarea rapidă și confortabilă a facturilor medicale.
Drept urmare, un astfel de soft poate procesa plățile în siguranță și înregistrează toate facturile emise în timp real.
 

8. Oferă rapiditate
Tehnologiile inovatoare deschid o nouă eră a îngrijirii medicale. Platformele digitale pot ajuta pacienții să primească acces mai rapid la serviciile de asistenta medicala digitala, îmbunătățind astfel calitatea tratamentului pe care îl primesc, precum și prognoza problemelor lor de sănătate.      

În plus, sistemele de asistenta medicala digitala oferă medicilor oportunitatea de a interpreta analizele pacienților în timp real, rapid și într-un format care poate fi urmărit cu ușurință, cu o mai bună claritate și acuratețe sporită.
 

9. Ajută la prevenirea bolilor
Tehnologiile de asistenta medicala digitala pot ajuta pacienții să își gestioneze problemele de sănătate prin monitorizarea regulată a simptomelor de care suferă.

Asistența digitală este un instrument care poate ajuta la detectarea precoce a semnelor care indică dezvoltarea și progresia unei boli, înainte de a apărea diverse complicații, ce pot afecta starea generală de sănătate sau chiar viața. Detectarea în timp util a semnelor de boală, prin utilizarea platformelor digitale de sănătate oferă pacienților șansa de a evita agravarea unei afecțiuni și compromiterea ireversibilă a sănătății. Un exemplu în acest sens sunt pacienții cu diabet zaharat, care au posibilitatea de a preveni apariția retinopatiei diabetice, care amenință vederea.

 

10.  Întărește relația pacient-medic
Printre toate celelalte beneficii ale soft-urilor de asistenta medicala digitala, un astfel de program permite pacienților să se conecteze mai ușor și mai des cu medicii lor. Accesul direct și rapid la ajutor specializat ajuta consumatorii să dezvolte un sentiment de conectare cu medicii și îmbunătățește încrederea acestora cu privire la serviciile oferite și la tratamentul primit. De asemenea, poate ajuta la menținerea transparenței în relația pacient-medic.

Efectele soft-ului de asistenta medicala digitala asupra personalului medical 

Digitalizarea sistemului medical, la nivel global, se află într-o stare de dezvoltare continuă. Companiile inovatoare de tehnologie medicală trebuie să asigure furnizorilor de servicii medicale o infrastructură digitală simplă, versatilă și adaptabilă. Acest lucru necesită un număr tot mai mare de aplicații inteligente care furnizează date în rețea. Prin urmare, toate soluțiile digitale nou dezvoltate trebuie să fie suficient de flexibile pentru a se adapta în conformitate cu creșterea și nevoile acestui nou mediu bazat pe date.
 
Prin implementarea unor astfel de soluții, furnizorii de asistenta medicala digitala își pot atinge obiectivele de luare a deciziilor holistice, pentru a sprijini cât mai bine pacienții și pentru a îmbunătăți eficiența serviciilor de asistenta medicala digitala oferite.
 
Așadar, adoptarea tehnologiei în domeniul sănătății este inevitabilă și este un proces continuu care evoluează vizibil. Odată cu dezvoltarea rapidă a soluțiilor digitale, instituțiile din domeniul sănătății caută din ce în ce mai mult să adopte diferite programe, cu scopul de a îmbunătăți și de a crește eficiența, a reduce costurile și pentru a rămâne competitive în industria din care fac parte. Cu toate acestea, principalul rol pe care îl are transformarea digitală este nevoia de a oferi planuri de tratament personalizate tuturor bolnavilor, într-un timp optim, pentru a reduce riscul de agravare a problemelor medicale.
 
Pe măsură ce transformarea digitală în domeniul sănătății continuă să evolueze, ea joacă un rol tot mai important în viața fiecărei persoane. Pe scurt, transformarea digitală a asistenței medicale este o oportunitate prin care poate fi eficientizată îngrijirea pacienților.
 
Astfel, în era digitală de astăzi, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie pregătiți să răspundă tuturor schimbărilor. Cu noile tehnologii dezvoltate, este esențial ca cei care lucrează în industria sănătății să se poată adapta, astfel încât să ofere rapiditate în muncă. Transformarea digitală are un impact uriaș asupra industriei sănătății, însă este necesar ca tot personalul să poată adopta noile schimbări, indiferent dacă au mai lucrat sau nu într-un mod computerizat.
 
Cu toate acestea, nu este vorba doar despre utilizarea noilor tehnologii la capacitate maximă, ci și despre înțelegerea modului optim de utilizare a programelor disponibile. Având în vedere acest lucru, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să învețe constant și să se țină la curent cu cele mai recente evoluții, astfel încât să poată ține pasul cu digitalizarea. Doar făcând acest lucru, ei pot spera să ofere cea mai bună îngrijire posibilă pacienților lor.

Prin urmare, prin utilizarea noilor instrumente digitale, profesioniștii din domeniul sănătății pot face o diferență reală în viața oamenilor. Transformarea digitală schimbă asistența medicală în bine, iar cei care o îmbrățișează cât mai rapid pot fi în fruntea acestei revoluții tehnologice!

Asistenta medicala digitala sau șansa unui viitor mai bun!


Digitalizarea joacă un rol important în reducerea riscurilor medicale. Telemedicina, monitorizarea de la distanță a pacienților și sistemele automatizate sunt doar câteva exemple ale modului în care tehnologia poate îmbunătăți rezultatele medicinei.

Pe măsură ce tehnologia continuă să avanseze, digitalizarea devine  din ce în ce mai importantă pentru îmbunătățirea asistenței medicale, în special în regiunile în curs de dezvoltare, unde este important să se utilizeze eficient resursele limitate disponibile.

Prin urmare, această reformă în domeniul sănătății reușește să ușureze atât experiențele pacienților, cât și cele ale profesioniștilor medicali, prin sporire eficienței. Programele de asistenta medicala digitala au devenit, ușor-ușor, un instrument esențial pentru furnizarea de îngrijiri de calitate.
 

Este esențial să fie ales software-ul medical potrivit, deoarece doar așa poate oferi avantajele dorite. Cel mai bine este să te orientezi către reprezentanții TotalSoft, atunci când vine vorba despre o astfel de achiziție. Aici poți găsi specialiști gata să te ajute cu tot ceea ce ai nevoie, inclusiv cu un soft medical personalizat nevoilor instituției medicale pe care o reprezinți.