Recuperaţi eficient datoriile?

Într-o economie dezechilibrată, în care nu ştii ce te aşteaptă mâine sau chiar la sfârşitul zilei de azi, când trecerea de la o putere de cumpărare mare şi surse de creditare accesibile către insolvenţă şi dobânzi ireale se face de pe o zi pe alta, companiile se luptă să supravieţuiască sau să găsească metode creative şi practice de a rămâne în joc. Dar cum banii sunt pionul principal al jocului, iar timpul înseamnă până la urmă tot bani, companiile ar trebui să răspundă sincer la întrebarea: „Îmi recuperez eficient datoriile?”

Soluţia este simplă, cel puţin în teorie: gândirea unui sistem performant şi integrat care să reuşească recuperarea veniturilor constant, prin identificarea, gestionarea şi colectarea datoriilor conturilor cu probleme.

 
Tendinţa pieţei
 
Conform specialiştilor economici din cadrul instituţiilor bancare, principalii factori care au dus la creşterea restanţelor în ultimii ani sunt, în ordine: cursul de schimb, creşterea dobânzilor, şomajul, problemele cu sănătatea.

 
Beneficiile unui sistem de tip collection 
 • Costuri şi riscuri reduse şi lichidităţi crescute: Un sistem de automatizare a colectării debitelor elimină munca manuală, atât de costisitoare şi consumatoare de timp, necesară gestionării facturilor şi a comunicării cu clienţii restanţi. De asemenea, oferă o bază unică centralizată de informaţii despre clienţi, contracte, facturi, plăţi asociate sau avansuri, garanţii, penalizări calculate, datorii, precum şi numărul de zile trecute de la scadenţă. Valoarea indicatorului DSO (Days Sales Outstanding) se micşorează prin reducerea numărului mediu de zile necesar transformării datoriilor în numerar.
   
 • Management complet al tichetelor de delicvenţă: Un sistem eficient de tip collection configurează, gestionează şi urmăreşte toate aspectele legate de dosarele de colectare a datoriilor, de la primul contact, până la ultima plată. O soluţie automatizată de colectare administrează fluxul de lucru şi tranzacţiile financiare, comunică ştiri şi evenimente astfel încât toată compania să fie informată despre acţiunile realizate, trimite scrisori şi SMS-uri, înregistrează convorbirile telefonice, şi configurează şi gestionează acţiunile necesare pentru închiderea cazurilor de neplată.
   
 • Acces şi disponibilitate 24/7: Sistemele de recuperare datorii sunt dezvoltate pe tehnologii de ultimă generaţie, au interfeţe intuitive şi sunt menite să servească compania oriunde, oricând. 
   
 • Integrat cu un sistem de self care, sistemul de collection îmbunătăţeşte semnificativ comunicarea cu clienţii şi reduce timpul petrecut în justificarea fiecărui caz de insolvenţă apărut. Atât clientul, cât şi compania, au acces permanent, în mod securizat, la diferite informaţii despre statusul cazurilor deschise, despre facturile restante şi plăţile înregistrate, , despre istoria activităţilor de recuperare datorii, şi facilitează plata on-line a datoriilor. 
   
 • Istorie completă a paşilor, acţiunilor şi evenimentelor asociate conturilor: Oferă acces, în timp real, la statusul fiecărui dosar de delicvenţă. Înregistrează datele contactărilor, tipul, notele aferente, rezultatul acestora, şi asigură vizibilitate către toate termenele de plată, plăţile efectuate, plăţile promise şi facturile scadente. 
   
 • Scrisori şi campanii de recuperare tip SMS predefinite:  Un astfel de sistem asigură comunicarea rapidă, facilă şi standardizată cu ajutorul unor şabloane personalizate şi definite pentru a servi unor scopuri diverse. 
   
 • Procese de business personalizate: De obicei, activităţile procesului de recuperare a debitelor sunt organizate în paşi. Fiecare caz în parte presupune existenţa a cel puţin un pas, iar fiecare pas, cel puţin o acţiune de îndeplinit. Executarea şi completarea acţiunilor este adaptată pe nevoile de business ale companiei şi presupune urmărirea unui workflow de lucru securizat, ajutând astfel la instruirea noilor angajaţi, la menţinearea personalului provizoriu organizat şi la administrarea eficientă a cazurilor întregistrate.
   
 • Date regăsite mult mai uşor: Reprezentanţii departamentului de recuperări au acces rapid la informaţii despre conturile scadente, la adresele de email ale clienţilor, numere de telefon etc, cu posibilitatea asocierii mai multor date de contact.  De asemenea, conţine informaţii despre tipurile de credite sau datorii şi acţiunile întreprinse pe contul clientului. Un astfel de sistem te ajută să fii permanent informat şi actualizat.
   
 • Multi-valută: Înregistrează plăţi, preia facturi, identifică în timp real datoriile. Datorită platformei multi-valută şi a echivalării în valuta legală, un sistem de collection asigură lucrul cu parteneri globali şi agenţii străine. 
   
 • Administrarea documentelor şi comentariilor: Înmagazinează şi publică documente pentru suportul rapid şi facil în tratarea cazurilor, fără a mai implica lucrul defectuos cu hârtiile. Comentarii, ataşamente, adnotări sau orice observaţie, se asociază şi salvează uşor, cu posibilităţi avansate de regăsire ulterioară. 
   
 • Raportare în timp real: Cu ajutorul unui sistem de recuperare, se pot genera rapid şi uşor rapoarte diverse, în forme diverse. Integrat cu instrumente de analiză managerială, sistemul poate calcula instant indicatori de performanşă, va raporta în structuri pre-configurate sau definite de utilizator lista actualizată a facturilor, plăţilor, a ultimelor activităţi realizate pe dosarele de collection, clienţi, numărul de cazuri deschise sau închise pe o perioadă selectată. 
 
Alegerea potrivită

Industria de recuperare a debitelor se învârte în jurul a 30 de milioane de euro, conform e-Finance, şi continuă să crească o dată cu expansiunea creditului. Conform aceleiaşi surse, concurenţa este aprigă pe piaţa colectării debitelor, dar şi a soluţiilor software de eficientizare şi administrare a acestor procese. Fie că se realizează intern, cu ajutorul departamentelor specializate, fie că sunt servicii externalizate, recuperarea datoriilor are acum un suport tehnologic  avansat. 
 
Indiferent că sunt on-line, off-line, în regim SaaS (Software as a Service) sau implementate in-house, sistemele de tip collection pot servi complet procesul de recuperare a datoriilor, de la identificarea facturii restante, administrarea dosarului juridic, recuperarea bunului neplătit, şi până la administrarea procesului de re-vânzare a stocului realizat în urma recuperării, recuperând investiţia rapid. 
 
De cele mai multe ori, implementarea unui astfel de sistem presupune un timp foarte scurt (1-2 luni), totul depinzând de complexitatea proceselor de business ale companiei sau agenţiei de recuperare. 

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.