Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I ERP I Controlul informatic al depozitelor prin sisteme ERP

Controlul informatic al depozitelor prin solutii ERP

Dacă găsiţi dificil să gestionaţi stocuri prea mari şi recepţii de marfă în mod fiabil, să serviţi clienţii şi să îi loializaţi, să utilizaţi eficient spaţiile de depozitare şi să centralizaţi toate informaţiile operaţionale, o nouă clasă de sisteme informatice poate fi soluţia pe care o căutaţi.

Scopul prezentului articol este să vă aducă în prim-plan sfaturi şi cele mai bune practici cu privire la evaluarea, selecţia şi implementarea unui sistem informatic de tip WMS, considerat soluţie la problemele companiilor din distribuţie, producţie, din industria farmaceutică sau construcţii.


Problema generată de un depozit

Unii susţin nefondată achiziţionarea şi implementarea unui sistem de tip WMS în orice depozit, legându-se de tipul sau dimensiunea acestuia, alţii sunt de părere că fără un astfel de sistem, compania va fi îngropată de costurile mult prea mari şi de clienţii nemulţumiţi.

Adevărul este undeva la mijloc. Este clar că fiecare companie, distribuitoare sau care utilizează stocuri şi materiale, trebuie să se asigure că livrează şi serveşte o nevoie la timp şi complet şi cu un cost final cât mai mic.

Iar maximizarea profitul, pe fiecare livrare sau articol mişcat în cadrul gestiunii, se poate face numai prin soluţionarea problemei recepţiei de marfă cumpărată, a depozitării şi a livrării, incluzând încărcarea mijloacelor de transport, dar şi  problema expirării produselor sau deterioarea acestora, a transferurilor între depozite, când e cazul, sau a operţiunilor în condiţii speciale.

Indiferent cât de performanţi sunt angajaţii, cât de eficient se foloseşte spaţiul de depozitare sau cum se administrează manual gestiunile şi operaţionalul, compania dumneavoastră se va bloca la un moment dat. Cu cât afacerea se dezvoltă, cu atât mai curând acest lucru se va întâmpla.


Soluţia – un sistem WMS ( Warehouse Management System)

Sistemele de management al depozitelor (Warehouse Management Systems) sunt descrise ca o tehnologie avansată şi integrată de procese operaţionale care optimizează funcţiile depozitelor. Aceste funcţii încep, de cele mai multe ori, cu recepţii de la furnizori şi sfârşesc cu livrări către clienţi, şi includ toate transferurile şi fluxurile de stocuri intermediare.

Indiferent de dimensiune, de nevoie, de tipuri de livrare şi comunicare cu clienţii, retail sau on-line, vă puteţi permite achiziţionarea şi implementarea unui astfel de sistem complex – care integrează partea hardware, software şi dispozitivele periferice - menit să îmbunătăţească administrarea logisticii, a stocurilor, spaţiului, oamenilor şi echipamentelor din centrele de depozitare şi distribuţie.

Rezultatele pozitive sunt reale şi se resimt atât la nivel de companie, general, cât şi la nivelul fiecărei persoane implicate în procesul de gestiune: operatorii din depozit, supervizorilor, oamenii de vânzare, responsabilii cu inventarul etc.
Un sistem WMS flexibil şi bine dezvoltat ştie să înregistreze corect şi rapid toate informaţiile referitoare la marfa recepţionată, să o poziţioneze cât mai optim în depozitele sau locaţiile companiei, să informeze oamenii de vânzări asupra nivelului stocurilor sau să genereze automat necesarul de aprovizionare, să inventarieze automat stocurile pe baza codurilor de bare şi a dispozitivelor mobile. De asemenea, managementul livrărilor şi a circuitului mărfii este realizat şi controlat cu ajutorul funcţiilor şi metodelor eficiente de operare a intrărilor şi ieşirilor din gestiune: FIFO, FEFO, definite de client, cross-docking (livrare directă din zona de recepţie), între depozite, retragerea şi distrugerea articolelor deteriorate, alocarea corectă a resurselor umane în condiţii de mediu speciale ( ex: temperaturi de sub 5 grade ).  

Integrat cu un sistem de management al companiei, sistemul WMS completează trasabilitatea mărfii, articolelor, documentelor şi operaţiunilor, de la intrare / creare până la ieşire / finalizare şi urmăreşte facil, pe baza indicatorilor de performanţă şi a alertelor, productivitatea şi eficienţa fiecărui operator, fluxurile operaţionale blocate sau stocuri minime / lipsă.

 Beneficii pentru companii mici

 • Îmbunătăţeşte productivitatea
 • Creşte acurateţea datelor
 • Asigură transferuri la timp şi încărcături optime
 • Eficientizează utilizarea spaţiul de depozitare
 • Gestionează articolele alterate şi perisabile şi traseele acestora
 • Creşte loialitatea clienţilor şi se ridică la nivelul aşteptărilor acestora

  Beneficii pentru companii mari

 • Creşte acurateţea datelor
 • Reduce costurile cu resursele umane
 • Reduce şi eficientizează traseele şi circulaţia mărfurilor
 • Reduce cantităţile produselor în stoc dar nelivrate
 • Reduce situaţiile de lipsă stoc
 • Organizează şi eficientizează utilizarea spaţiului de depozitare


Implementarea unui sistem WMS

După o conştiincioasă şi complexă analiză, aţi ales soluţia şi furnizorul  de servicii preferat. Acum trebuie să vă asiguraţi că toată echipa este pregătită şi bine instruită, altfel tot proiectul poate eşua cu uşurinţă.

Indiferent de metodologia de implementare a furnizorului de servicii, sunt anumite persoane critice în desfăşurarea proiectului: sponsorul proiectului, managerul de proiect, utilizatorii finali operaţionali, echipa IT.

Pregătire echipei de implementare este foarte importantă şi ea. Indiferent că se face la sediul companiei sau al furnizorului, fiecare reprezentant trebuie instruit conform responsabilităţilor lui.

Un plan de acţiune pentru rezolvarea problemelor şi incidentelor poate salva proiectul şi nu îl va lăsa în voia sorţii. Atâta timp cât o problemă riscă proiectul, o procedură predefinită de escaladare trebuie utilizată. Lista de probleme trebuie să fie on-line, accesibilă oricui, trebuie cunoscute permanent informaţiile şi resursele necesare rezolvării problemelor, iar controlul cererilor de modificări apărute pe parcursul implementării trebuie să se facă prin evaluarea riscului, prin o bună comunicare şi înţelegere a cerinţei şi o documentaţie actualizată permanent. Acestea sunt doar câteva elemente cheie care susţin desfăşurarea proiectului în condiţii optime.

Şi ţineţi mine: cu cât sistemul este lansat mai târziu, din diverse motive, directe sau indirecte, controlabile sau necontrolabile, cu atât mai mult amânaţi obţinerea beneficiilor aduse de un astfel de sistem.


Pe scurt

Achiziţionarea unui sistem WMS este o decizie importantă pentru orice companie. Necesitatea unui astfel de sistem, care să reducă costurile şi să optimizeze operaţionalul, se resimte atât în rândul marilor retaileri sau distribuitori, cât a companiilor mici şi mijlocii. Toţi au nevoie să fie flexibili schimbărilor pieţei şi să menţină un avantaj competiţional, pentru a supravieţui sau chiar a creşte.
 

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.