Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I HCM I De ce tot mai multe companii aleg externalizarea salarială?

De ce tot mai multe companii aleg externalizarea salarială?

Competiţia intensă, condiţiile de piată instabile şi măsurile legislative impredictibile reprezintă realitatea în care companiile românesti îşi desfăşoară activitatea zi de zi. Indiferent de industria în care activează, orice companie este nevoită să preîntâmpine efectele acestor factori prin măsuri interne care vizează în primul rând reducerea costurilor cu forţa de muncă, masuri care de cele mai multe ori se traduc prin acţiuni nepopulare: disponibilizări, reduceri salariale sau diminuarea valorii pachetelor de beneficii.

Disponibilitatea managementului de a aplica aceste măsuri contravine în mare măsură cu lipsa unor evaluari preliminare, care să indice potenţialul centrelor de cost de a suporta constrângeri de natură să eficientizeze activitatea per ansamblu şi să crească performanţele departamentelor vizate. Cauza principală a indisponibilităţii analizelor interne o reprezintă lipsa timpului necesar şi a alocării de resurse interne pentru evaluarea oportunitaţii de reducere a costurilor cu administrarea personalului. Restructurarea bugetelor pe acest palier nu trebuie să echivaleze cu o reducere a calităţii activitaţii, ceea ce se intampla de cele mai multe ori atunci cand managementul exercită o presiune suplimentară asupra departamentului de HR, care la rândul sau face compromisuri in privinţa proceselor de administrare de personal.
 
Conform celor mai noi studii efectuate de către Daedalus Consulting în colaborare cu departamentele de resurse umane din cadrul companiilor medii si mari din Romania, cea mai acută nevoie este resimţită în zona eforturilor ce vizează salarizarea personalului: legislaţia românească este mult prea dinamică chiar şi pentru cei mai activi specialişti de HR ai companiilor, frecvenţa şi complexitatea implementării modificărilor în algoritmul de calcul salarial lunar se dovedesc a fi un impediment major.
 
Cu toate acestea, există soluţii pentru aceste limitări de natură operaţională: cele mai noi tendinţe internationale converg spre adoptarea unui model de business modular în care fiecare segment de activitate care nu se inscrie în categoria competenţelor de bază ale companiei este externalizat unor parteneri de business care pot excela pe palierul respectiv. 
 
Managerii încep să realizeze că eficienţa departamentului de HR în ceea ce priveşte calculul salarial are loc doar prin alocarea unor bugete interne mari care per ansamblu nu justifică acest efort. Timpul alocat monitorizării noutăţilor legislative, costurile cu instruirea personalului şi update-ul frecvent al sistemelor interne care să permită calculul efectiv după noul algoritm sunt costuri pe care puţine companii şi le asumă.
 
Adoptarea unor practici de outsourcing salarial nu este un semn de slabiciune din partea organizaţiei ci mai degrabă reprezintă recunoaşterea pragurilor de performanţă care pot fi atinse prin  adoptarea unor practici de management modern, complet adaptate la mediul de business turbulent generat de constrângerile crizei economice interne.
În plus, prin degrevarea de activităţile de calcul salarial companiile îşi pot concentra resursele către dezvoltarea rolului strategic al departamentului de HR care contribuie la viziunea pe termen lung asupra managementului de personal, atât de lipsită companiilor romaneşti care risipesc resurse în zone care nu sunt prioritare pentru business.
 
Beneficiile externalizării calculului salarial
  • Inbunătăţirea eficieţei operaţionale. Un sistem de automatizare şi standardizare a activităţii de salarizare conferă companiilor o reducere a costurilor de până la 30% comparativ cu situaţia în care acest proces se desfasoară intern şi un timp de calcul cu 40% mai mic. Acest surplus de timp şi buget poate fi orientat cu usurinţă către alte zone prioritare ale organizaţiei care pot beneficia semnificativ datorită alocărilor de resurse suplimentare.
  • Acces la expertiza superioară. Prin intermediul furnizorilor de servicii de outsourcing salarial companiile au acces la practici de calcul care şi-au dobândit eficienţa cu ocazia administrării salariilor pentru zeci sau chiar sute de companii. În plus, mulţi parteneri de business oferă pe lângă serviciile de bază consultanţă de HR care vizează inbunatăţirea proceselor de business adaptate la specificul fiecărei organizaţii.
  • Costuri transparente. Companiile pot urmări cu usurinţă costurile asociate externalizării deoarece majoritatea companiilor româneşti de outsourcing salarial folosesc soluţii de monitorizare a timpilor alocaţi activităţilor care se desfaşoară pe contul respectiv. Orele sunt înregistrate în timp real şi se pot prezenta rapoarte saptamanale către management prin care se supervizează în mod direct eficienţa serviciilor.
  • Monitorizarea la zi a schimbărilor legislative şi integrarea lor în calculul salarial. Soluţiile premium de outsourcing salarial disponibile pe piaţa românească garantează update-uri legislative de aplicaţie în termen de până la 48 de ore din momentul apariţiei cadrului legal in Monitorul Oficial. Aceste actualizări se fac cu ajutorul echipelor de consultanţi specializaţi în legislaţia muncii care oferă consiliere clienţilor la implementarea modificărilor şi previn conflictele de ordin legislativ care pot cauza erori de calcul.
  • Corectitudine la depunerea actelor necesare la stat. Depunerile se fac automat de către compania de outsourcing la termen, conform legislaţiei în vigoare. Toate riscurile sunt asumate prin contractul ce legiferează relaţia dintre parteneri şi vizează de cele mai mule ori raspunderea integrală a companiei care oferă serviciile de outsourcing.
  • Fiabilitate şi continuitate în livrarea serviciului. Serviciile asigurate au de cele mai multe ori caracter neîntrerupt (99% timp de funcţionare a serviciului): activităţile de calcul salarial nu sunt afectate de absenţe, concedii sau probleme tehnice din partea furnizorului. De asemenea, sunt eliminate training-urile de personal menite să ţină angajaţii conectaţi la cele mai noi evoluţii ale pieţii de muncă cât şi costurile cu achiziţia şi întreţinerea infrastructurii hardware şi software. Dacă ne uităm la preţul de achiziţie al unor soluţii interne de calcul şi administrare de personal, putem achiziţiona servicii de outsourcing salarial echivalente timp de 20 de ani.
  • Timp redus de punere în funcţiune. În cazul în care apelaţi la TotalSoft sau la unul dintre partenerii TotalSoft, de la cererea de externalizare salarială, o companie poate primi în 24 de ore calcule salariale complexe pentru întregul personal al companiei.

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.