Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I ERP I Interviu: "Suntem formatori de opinie pe piaţa ERP!"

Interviu: "Suntem formatori de opinie pe piaţa ERP!"

Ultimul studiu PAC, publicat în toamna anului trecut, a poziționat TotalSoft pentru al treilea an consecutiv în fruntea furnizorilor de ERP din România. Care au fost evenimentele majore care au marcat Charisma anul trecut?

Este adevărat, potrivit cercetării anuale realizate de compania Pierre Audoin Consultants, TotalSoft a înregistrat o creştere a cotei de piaţă la 16% în 2011, în condiţiile unei noi stagnări a pieţei ERP în jurul valorii de 100 de milioane de euro. A fost al treilea an consecutiv în care ne-am clasat pe primul loc în topul furnizorilor de soluţii ERP din România. PAC a subliniat în acest studiu faptul că TotalSoft a înregistrează o creştere de 20% pe partea de licenţe, de aproape şapte ori mai mare decât a următorului clasat, ocupând pentru al doilea an consecutiv locul 1 pe partea de servicii, cu o creştere de 14%.
Cred că înainte de a spune câteva lucruri despre 2012, ar trebui să spun că ERP-ul nostru are în portofoliu peste 500 de companii naţionale şi 80 de grupuri multinaţionale, lideri ai pieţelor de retail & distribuţie, servicii, producţie şi servicii financiare. De fapt, Charisma este singurul produs software B2B românesc implementat în 17 ţări din Europa, Orientul Mijlociu, America de Sud și Africa. Vorbim, așadar, despre o poveste de succes nu doar în România, ci şi la nivel global, în țări precum Austria, Polonia, Brazilia, Portugalia, Spania, Senegal etc.
Anul trecut am crescut din nou, nu la fel de mult ca în anii de boom ai pieței, dar am fost în trend cu ritmul ascendent al acesteia. Anul 2012 a fost un an bun, am făcut profit şi ne-am extins pe pieţele din străinătate atât prin proiecte, cât și prin birouri. Am lansat subsidiara din Austria pentru a oferi suport local clienților din țările vorbitoare de limbă germană, dar şi din Polonia, Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă. Pentru că, deocamdată, ponderea cea mai mare a veniturilor Charisma se bazează pe clienţii din România, am repoziționat portofoliul de soluții pe verticale cheie: retail și distribuție, servicii financiare, servicii medicale.

Care ar fi secretul menţinerii în „pole position” în condiţiile în care concuraţi cu firme mari, globale?

Suntem printre cei care au înţeles corect şi la timp că vânzarea de ERP se face în primul rând prin referinţe. Dacă ai clienţi mulţumiţi, atunci ei te vor recomanda, negreşit! Capitalul nostru major este constituit din baza de clienţi pe care i-am strâns din 2001 încoace fără să pierdem din aceştia. Alte argumente ar fi legate de versiunile succesive pe care le oferim soluţiei, versiuni înnoite, care vin în întâmpinarea cererii.
Suntem într-un dialog permanent cu clienții și încercăm să fim la curent cu modificările nevoilor lor și să lansăm soluții proactiv. Evident, acordăm o atenție deosebită sistemelor care răspund efectelor negative ale crizei, segment în care se încadrează Charisma eProcurement, prin care Regina Maria a reușit reduceri considerabile de costuri de achiziție, Charisma Web Leasing sau Charisma MedCare.

Nu mai puţin important este şi faptul că, fiind o soluţie locală, putem interveni direct şi uşor, suntem up-to-date în privinţa legislaţiei, iar toată documentaţia este în limba română. Suntem mereu atenţi la tehnnologie, investim mult în R&D şi deschidem „fronturi” în verticale noi de business, cum a fost agricultura, de exemplu, în 2012.


Ştim ca TotalSoft se orientează deja de câţiva ani spre soluţiile mobile. Aţi început în 2010 cu lansarea primei aplicaţii de Business Intelligence din lume pe iPad. Cum arată astăzi portofoliul de soluţii pe dispozitive mobile şi ce vericale de business acoperă?

Am început de o bună bucată de vreme să portăm cele mai multe dintre soluţiile noastre, care în general erau desktop sau web-based, spre dispozitive mobile. TotalSoft este un formator de opinie pe piaţa de profil, are resurse pentru cercetare-dezvoltare şi înţelege orientarea majoră spre mobilitate.
Produsul nostru tradiţional, care a funcţionat pe mobile chiar înainte de revoluţia Android şi iOS, a fost Charisma SFA, destinat automatizării forţei de vânzări. Această soluţie a funcţionat inițial pe Windows Mobile, iar acum a fost portată şi pe sistemele noi de operare. O altă aplicaţie mobilă este cea de automatizare a forţei logistice (Field Force Automation – FFA) şi ne preocupă serios partea de customer care pe diverse verticale. Ce însemană acest lucru? Dacă o firmă de leasing, de exemplu, are 10.000 de clienţi, noi oferim clienţilor companiei de leasing o aplicaţie care se poate descărca şi instala pe smartphone, prin care aceștia îşi pot verifica oricând statusul (rate, dobânzi, extrase etc). Avem o astfel de aplicaţie și pentru clienții unităților medicale, Charisma MedCare, care le oferă pacienților informații privind programările, tratamentul, analizele personale etc.
Pentru partea care se referă strict la smartphone-uri, avem o extensie a aplicaţiei Charisma Cost Control, un modul care permite executivilor din companii să aprobe plăţi, să valideze sau nu anumite transferuri de bani etc.

Cum priviţi piaţa de profil în 2013?

Eu, unul, mărturisesc că sunt optimist și mă bazez pe semnalele acestui început de an care arată o revenire cu siguranța a pieței ERP.
Toate firmele care au rezistat anului 2012 au deja un management mult mai matur, care ştie cum să abordeze problemele, care îşi cunoaște nevoile şi priorităţile. Nimeni nu mai aleargă după profituri pe hârtie, ci după un business care se realizează şi se monetizează efectiv. Acestea sunt premizele unor afaceri care nu explodează, dar sunt pe făgaşul cel bun. Estimez reveniri în special în zona producției, a serviciilor și chiar în cea a construcţiilor.
 

Cristian Pavel
Sursa: Supliment Piata Financiara 2013, ERP.ro


înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.