Cosmote

Charisma, un argument pentru conducerea unui business

Cosmote România a început să lucreze cu sistemul Charisma Enterprise în anul 2006. Sistemul TotalSoft a fost selectat deoarece a oferit un timp de implementare foarte scurt şi de asemenea  un raport preţ - performanţă foarte bun. În urma acestui parteneriat, TotalSoft a câştigat o foarte bună experienţă în zona de telecom, iar Cosmote România şi-a optimizat procesele de business utilizând un sistem ERP.Sergiu Dumitraşcu, Business Application Manager

Compania
Grupul Cosmote este unul din principalii furnizori regionali de telefonie mobilă, având în prezent  peste 20 de milioane de utilizatori în cinci ţări din Sud Estul Europei: Grecia, România, Bulgaria, Albania şi FYROM – prin companiile locale Cosmote Grecia, Cosmote România, Globul, AMC şi Cosmofon.

Cosmote România s-a lansat pe piaţa românească în decembrie 2005. În urma unui plan ambiţios de extindere a reţelei, Cosmote a depăşit la sfârşitul lunii martie 2009 cifra de 6,1 milioane de utilizatori, o cotă de piaţă de 23% şi o acoperire pentru peste 98% din populaţie şi 87,5% din teritoriu. Această creştere s-a reflectat şi în cifra de afaceri a companiei, în 2008 raportând o valoare EBITDA de 22,5 milioane Euro.

În prezent, Cosmote România deţine o reţea naţională de distribuţie de peste 840 de magazine Cosmote, Germanos, Internity, Romtelecom şi numeroşi dealeri independenţi, echipa numărând peste 1.000 de angajaţi.


Situaţia
Cosmote avea nevoie de un sistem de back office care să cumuleze date din zece aplicaţii pe care compania le folosește în mod curent, deci gradul de interfaţare a aplicaţiei era foarte importantă. În plus, Cosmote se afla în plină dezvoltare şi dorea un partener local și flexibil, care să se muleze foarte bine pe cerinţele lor destul de dinamice.

Pe de altă parte, Cosmote este o companie cu peste 2 milioane de clienți și inevitabil generează foarte multe tranzacţii. Fiecare cartelă SIM este urmărită la nivel de serie, iar motorul de stocuri trebuie să facă faţă unui astfel de volum de date.

Cerinţele privind încadrarea în timp erau ferme ceea ce a impus implementarea unei soluţii cu metodologie de implementare mai puţin rigidă.


Soluţia
Cosmote a ales să implementeze soluţiile TotalSoft în urma unei licitaţii organizată în 2006 care a pus în competiţie principalele soluţii internaţionale de management a afacerilor prezente pe piaţa românească. TotalSoft a venit cu un plan de implementare foarte scurt, existând cerințe ferme de încadrare în timp. Implementarea s-a finalizat în mai putin de 6 luni ceea ce pentru o companie cu o activitate de dimensiuni atât de mari este o realizare. În decursul acestei perioade s-au implementat soluţiile Charisma ERP, Charisma HR, Charisma Analzyer (sistemul de BI), module dedicate activităţilor de producţie, MRP, managementul contractelor şi bugetelor.

Proiectul a presupus interfaţarea cu cele 10 aplicaţii deja existente în cadrul Cosmote. Aceasta s-a rezolvat rapid cu ajutorul unor facilități oferite de aceste aplicații și cu stabilirea, împreună cu departamentul IT din Cosmote, a unor specificaţii privind modul de export și transpunere a datelor. Aceste interfețe nu au implicat o muncă separată de dezvoltare din partea Totalsoft ci totul s-a rezumat la configurări.  Aceasta a însemnat timp redus de lucru și o mai mare stabilitate a produsului.
Bineînţeles, Cosmote fiind o companie multinaţională, are o serie de proceduri bine stabilite lucru care a ajutat mult la buna desfășurare a proiectului.

Au fost livrate funcționalități pentru modelarea tuturor proceselor: de la gestiunea financiar contabilă pană la managementul stocurilor și logistică, ceea ce probabil ca ar fi facut orice alt sistem. Ceea ce Charisma a adus suplimentar a fost  sistemul de planificare, astfel sistemul ERP reuşind să conduca un business, nu doar să-l urmărească.

Pentru raportări s-a implementat sistemul de business intelligence Charisma Analyzer cu ajutorul căruia sunt realizate toate rapoartele specifice, atât la nivel intern cât și către compania-mamă, în cadrul grupului. Astfel, se suplineşte un efort care înainte era facut de 3-4 oameni timp de o săptămână. Acum, la un simplu click, toate aceste rapoarte sunt disponibile. Charisma Analyzer permite definirea simplă de noi rapoarte, chiar de către beneficiar fără intervenția echipei Totalsoft, fiind un instrument extrem de puternic de analiza globală a activităţii unei companii.

Un moment critic al proiectului a fost preluarea totală a sistemului de către beneficiar, deoarece existența mai multor interfețe inducea apariția unor riscuri de operare. Departamentul IT de la Cosmote este unul valoros și având echipa Charisma alături momentul a fost depășit cu ușurință.


Rezultate
Cosmote a obţinut beneficii importante pentru dezvoltarea sa: evidenţa stocurilor în timp real, situaţia corectă a mijloacelor fixe şi urmărirea pe linii de buget, gestionarea electronică a contractelor, raportări manageriale şi IFRS (International Financial Reporting Standard) sau analize la zi  pe centre de cost.

Aplicaţia aduce un aport important în luarea deciziilor strategice prin intermediul motorului puternic de raportare dar şi prin punerea la dispoziţie a unui modul de mentenanţă echipamente şi management al contractelor. Acurateţea datelor este deplină, iar dacă la aceasta adăugăm disponibilitatea în timp real ajungem la ceea ce își dorește orice manager. Toate aceste instrumente vin în completarea soluţiei Charisma ERP, oferind companiei instrumente indispensabile în generarea scenariilor de dezvoltare şi anticiparea tendinţelor pieţei.

Un beneficiu de remarcat este şi urmărirea investițiilor în curs realizate de Cosmote. Compania instalează numeroase antene GSM pe tot teritoriul țării, există numeroși furnizori un număr mare de componente, precum și planuri de amortizare, iar Charisma reușește o administrare eficientă a tuturor acestor elemente. Acesta a fost, de altfel, un punct din cadrul proiectului asupra căruia s-a insistat foarte mult.

“Charisma îşi propune să conducă business-ul, nu să-l urmărească. Soluţia furnizată de noi este extrem de configurabilă şi combinată cu o gamă largă de funcţionalităţi, oferă operatorului Cosmote instrumentul perfect pentru atingerea obiectivelor sale. Pe lângă posibilitatea urmăririi mijloacelor fixe sau realizării unor statistici exacte ale stocurilor, Cosmote beneficiază acum şi de un sistem de raportare complex care permite consturirea oricăror rapoarte în vederea realizării unei analize globale a business-ului. Ţinând cont de complexitatea proiectului, timpul de implementare a fost unul record, mai puţin de 6 luni”, Daniel Mateescu, Director Charisma Enterprise.

Studiu de caz realizat în anul 2007.

Alte referinţe

Alţi clienţi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.