In mai putin de 6 luni, am transformat toate serverele fizice in masini virtuale folosind VMware Converter

Head of IT

Recomand virtualizarea în detrimentul serverelor fizice pentru că nu face nici un fel de rabat de la calitate, performanță sau flexibilitate. Mai mult, consider că cine nu virtualizează acum, pierde bani

- Head of IT
BCR LEASING IFN

Companie
BCR LEASING IFN este prezentă pe piața românească de leasing din anul 2001, ca subsidiară a Băncii Comerciale Române, parte a puternicului grup financiar central-european ERSTE Group. Cu un număr de 20 de sucursale și 150 de angajați, compania oferă în prezent o gamă completă de servicii de leasing financiar, aflându-se între primele companii cu acest profil din România. BCR LEASING IFN este o companie orientată spre client, preocupată permanent de inovație, calitate și de adaptarea produselor și serviciilor sale la cerințele pieței.  


Situația
Colaborarea dintre TotalSoft și BCR Leasing a început în anul 2002 și a dus la dezvoltarea primei versiuni a sistemului informatic destinat industriei de leasing, cunoscut astăzi sub numele de Charisma Leasing Management. În anii care au urmat, pe măsură ce business-ul BCR Leasing a luat amploare și s-a confruntat cu o piață din ce în ce mai competitivă, platforma software a fost extinsă și cu alte sisteme dezvoltate de TotalSoft (collection, self-service, BI, CRM, e-marketing, site de revânzare bunuri, webleasing etc).

Această platformă beneficia de o infrastructură hardware extinsă, fiecare componentă software având alocat propriul server. Pe scurt, Date Center-ul consta într-un rack plin ochi de echipamente care  continua să se umple și, ulterior, să se întindă si pe câteva mese adiacente. Se optase pentru această structură pentru a nu diminua puterea de procesare și pentru a preveni o eventuală suprasolicitare a echipamentelor. Astfel, fiecare server avea atribuit, de obicei, cate un singur rol (baza de date Charisma, Collection, Application server, baza de date BI; si la acestea se adauga si serverele necesare infrastructurii - Active Directory, mail, antivirus, etc). Chiar si asa, existau servere care aveau mai multe roluri. 
 
“Varianta de a pune multiple roluri pe un server era riscantă pentru că, in cazul in care îți cădea un server, reuseai să-l repui în funcțiune cu mari eforturi chiar daca aveai back-up. In plus, perturbarea activității companiei putea avea consecinte dezastruase”, - Head of IT, BCR Leasing.
 
Odată cu începerea procesului de integrare a BCR Leasing în infrastructura BCR, proces care presupunea renunțarea la o parte dintre servere (cum ar fi domain controller, mail server, server de  comunicații, etc.) in favoarea celor ale băncii, a avut loc și o reevaluare a infrastructurii hardware. 
Conform normelor si procedurilor bancii, apăruse nevoia dezvoltării unor medii de test si dezvoltare pe care să le folosească echipa IT din BCR Leasing, in lucrul cu aplicatiile si furnizorul Totalsoft. De asemenea, si echipa IT din banca avea nevoie de un mediu de test pentru a intelege mai bine aplicatiile de la Leasing si a oferi suport in caz de necesitate.
 
 “Momentul de declic a fost atunci cand am primit serverul de test de la BCR. Era o masina cu VMware esx iar colegii din BCR mi-au spus ca pot pune pe ea toate masinile virtuale necesare pentru mediile de test. Atunci am inceput să studiez mai mult ce înseamnă tehnologia de virtualizare si, in mai putin de 6 luni, am transformat toate serverele fizice in masini virtuale folosind VMware Converter. Masinile au fost gazduite pe cel mai bun hardware pe care îl aveam in acel moment. Colegii din business nici nu au simțit modificarea. Asa am scapat de vechiturile din Data Center”, precizeaza Head of IT.
 

Soluția
Când BCR Leasing a decis ca trebuie sa achizitioneze unele module noi Charisma, s-a pus problema hard-lui pe care urmau să fie instalate si s-a constatat că trebuia facut un up-grade al echipamentelor.
 
“M-am consultat cu colegii din bancă și ulterior am facut un mic business case, de unde am ajuns la concluzia că ne costă mai mult investiția în memorie, procesoare, necesară up-grade-ului echipamentelor vechi, decât achiziția a 2 servere noi, foarte bine dotate, cu licentele VMware corespunzatoare, care sa fie configurate apoi într-un cluster vmware”.
 
În plus, ca putere de calcul, din analiza a reieșit că un singur nucleu al procesoarelor noi era mult mai rapid decât un intreg procesor vechi cu 4 nuclee. S-a decis atunci trecerea întregii infrastructuri hardware în mediul virtual, avantajul imediat fiind distribuirea eficientă a resurselor. 
 

Rezultate

  • Prin reducerea numărului de servere s-a redus drastic și consumul de energie și, foarte important, a scăzut riscul cauzat de întreruperile de energie. 
  • Investițiile de reinnoire a echipamentelor hardware s-au redus, mașinile virtuale putând fi scalate dupa cererile business-ului. “În mod normal făceam up-grade la echipamentele hardware o data la 2-3 ani. Prin virtualizare, investiția în hardware a scazut foarte mult, practic nu mai avem de ce să investim. Eventual, o să mai adaug un host în cluster, cand va fi nevoie”, declara Iulian Mihăilă.
  • Prin mutarea serverelor în noul cluster s-a obținut o creștere de performanță uluitoare. “Puterea de calcul a unor servere care fusesera gazduite pe host-urile vechi a crescut cu 100%. Practic, doar prin mutarea masinilor virtuale s-a obținut o performanță mult mai bună a serverelor”, adauga Iulian Mihăilă.
  • Un alt beneficiu major a fost certitudinea stabilității infrastructurii. Dupa modul in care sunt configurate cluster-ul si storage-ul, pot aparea probleme doar dacă se defecteaza peste 50% din hardware, lucru aproape imposibil, mai ales ca fiecare echipament are redundanta. „La o infrastructură fizică mare, accidentele sunt inevitabile. BCR Leasing s-a confruntat cu o astfel de problemă când un server a cedat. A fost o muncă enormă pentru înlocuirea lui și pentru recuperarea datelor, noroc că aveam o politică de back-up bună și nu am pierdut nimic”.
  • În viitor, up-grade-ul echipamentelor fizice poate fi făcut foarte simplu, prin mutarea mașinilor virtuale în timp real. „Pe infrastructura de care dispunem, putem ridica de 4 ori mai multe mașini virtuale decât folosim în acest moment. Proiectele pe care le vom derula în 2012 și 2013 nu vor necesita nici un fel de investiții din acest punct de vedere, business-ul putând crește oricât”, precizeaza Iulian Mihaila.
  • Pentru politica de Disaster Recovery se pot replica mașinile virtuale către un off-site astfel încât activitatea companiei să nu aibă de suferit.
  • Masinile virtuale nu depind de hardware-ul folosit, serverele fizice putând fi schimbate oricând;
  • Administrarea hardware se face mult mai ușor, centralizat, printr-un tool specializat, vCenter cu care se administreaza resursele fizice si virtuale.
  • Economiile financiare sunt semnificative. Daca la hardware e evident, vorbind de licentiere, o licență de Windows Server Enterprise poate fi folosită pentru patru mașini virtuale gazduite pe acelasi server fizic.
Studiu de caz realizat în anul 2012.