Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I Soluţii ERP pentru leasing

Soluţii ERP pentru leasing - puncte critice in implementare

Compania TotalSoft este pe deplin conștientă de faptul că, începând cu implementarea  soluției software și încheind cu serviciile de mentenanță  și suport tehnic, investiția  într-un proiect ERP este  semnificativă. În cazul în care termenele de livrare nu se respectă sau sistemul ERP nu funcționează așa cum ar trebui, luarea deciziilor de business, productivitatea și profitabilitatea pot fi afectate.

Companiile de leasing sunt de multe ori supuse unei mari presiuni pentru a finaliza implementarea sistemului ERP, pe baza unor programe strânse și bugete reduse, generând frecvent abateri. Acest lucru poate duce la probleme costisitoare în timpul procesului de implementare, care pot persista mult timp după lansare.
 
Vă prezentăm mai jos câteva dintre problemele pe care le au companiile din industria de leasing și care pot fi rezolvate printr-o  implementare adecvată de software:
  • Integrarea cu toate activitățile în aceeași bază de date și fără transferuri;
  • Realizarea tuturor tipurilor de activități necesare într-o firmă de leasing sau finanțare (core-ul activității, refinanțare, gestionarea garanțiilor, collection, reposesie etc.);
  • Gestionarea automată a modificărilor de contracte, cu păstrarea integrală a istoricului;
  • Sistem multi – valută ce administrează orice tip de combinații valutare;
  • Configurabilitatea ridicată cu gestionarea cerințelor specifice clienților;
  • Sisteme contabile paralele, multiple, adaptabile oricărei țări.

implementare erp leasing

 

Punctele critice pentru implementarile ERP în sectorul de leasing

 
Software ERP necorespunzător 
Datorită procesului de selecție și evaluare deficitar, se poate constata că software-ul ERP nu se adaptează cerințelor de business. De exemplu, dacă software-ul ERP nu este conform cu mediul legislativ, companiile de leasing nu vor fi în măsură să încadreze activitățile utilizatorilor lor în cadrul legal potrivit.  
 
Rată ridicată de fluctuație a membrilor echipei de proiect 
Dacă membrii echipei de proiect suferă din cauza nivelului ridicat de stres și a volumului mare de muncă atunci când trebuie să facă față implementării, unii dintre membrii echipei ar putea demisiona, ceea ce se traduce în cunoașterea insuficientă a ERP- ul și transfer de abilități în cadrul echipelor pe parcursul ciclului de viață al implementării ERP. La final, utilizatorii și membrii echipei de proiect vor avea cunoștințe  insuficiente pentru a duce la îndeplinire sarcinile zilnice atunci când folosesc sistemul ERP.  
 
Utilizare excesivă a personalizării masive 
Datorită nepotrivirilor legate de software, personalizări excesive sunt necesare în zonele adaptării de program și raportare. Personalizarea ar putea conduce la întârzieri ale proiectului, buget depășit sau un sistem ineficient (datorită slabei calități a personalizării, problemelor nerezolvate ale sistemului și testare insuficientă). Adaptarea ERP-ului astfel încât să se potrivească cu cerințele specifice procesului de leasing ar putea conduce la sacrificarea „celor mai bune practici” încorporate în sistemul ERP.
 
Efectivitate redusă a consultantului
Unii dintre consultanți pot fi considerați ca fiind lipsiți de experiență în ceea ce privește sistemele ERP și incapabili să ofere consultanță de nivel profesional în planificarea proiectelor ERP. Consultanții care comunică lipsit de eficiență în timpul fazei de proiect și se rezumă doar la a sugera soluții, fără a pune în practică abilități profesionale pentru a efectua Reproiectarea Proceselor de Business, astfel încât să fie redus decalajul dintre sistemele ERP și procesele de afaceri, sunt considerați ineficienți.
 
Infrastructură IT defectuoasă
În cazul în care top managementul are resurse financiare insuficiente alocate procesului de implementare, consultanții și managerul de proiect vor propune o infrastructură informatică (hardware) slabă din punct de vedere al performanței, pentru a reduce costurile implementării ERP. Infrastructura IT deficitară va conduce, cel mai probabil, la o capacitate de procesare lentă a sistemului ERP. 
 
Transfer deficitar de cunoștințe 
Consultanții lipsiți de experiență care nu sunt conștienți de specificitatea industriei de leasing și care încearcă să practice în timpul sesiunilor de training, nu vor oferi utilizatorilor un training profesional de ERP. De asemenea, în cazul în care materialul de instruire nu este scris corect, toate informațiile vor fi găsite ca fiind prea succinte și nefolositoare.
 
puncte critice implementare erpEfectivitate scăzută a managementului de proiect
În cazul în care cunoștințele ERP, capacitățile și abilitățile de management de proiect sunt limitate, proiectul ERP va fi considerat a fi o provocare și exigent, având în vedere fapul că implică sisteme de management, persoane (echipa de proiect, utilizatorii și consultantul extern), precum și re-proiectarea proceselor de afaceri. Pentru managerul de proiect este importantă gestionarea în mod eficient a consultanților, de exemplu legat de evaluarea performanței lor în comunicare și pregătire, atunci când se realizează Reproiectarea Proceselor de Business  și când se testează performanța sistemului.
 
Calitate scăzută a Reproiectării Proceselor de Business (RPB)
Este, de asemenea, posibil ca unii dintre membrii echipei de proiect să aibă o viziune neclară asupra necesității sau modului în care trebuie să efectueze RPB, deoarece consultanții lor le-au oferit consiliere lipsită de profesionalism pentru a realiza RPB. Va fi dificil pentru membrii echipei de proiect să colaboreze și să-și aducă contribuția la RPB, iar calitatea scăzută a procesului RPB va duce la probleme de configurare incorectă a sistemului. În cazul în care procesele de afaceri nu sunt reproiectate cu succes pentru a se potrivi cu sistemele ERP și echipele de proiect nu sunt gata pentru adaptarea proceselor de afaceri noi, ei nu vor avea mentalitatea potrivită pentru implementarea și utilizarea sistemului ERP.
 
Mai mult decât atât, în timpul procesului de RPB, dacă consultanții nu vor realiza analiza de mapare pentru a mapa funcționalitățile software-ului cu cerințele de business, aceasta va conduce la o neconcordanță între ERP și procesele de business.
 
Testare de slabă calitate
planificare prea strânsă a proiectului și cunoștințe insuficiente legate de testarea sistemelor ERP va duce spre grabă și calitate scăzută. Rezultatul testării ERP-ului este un indicator care relevă cât de pregătit este sistemului ERP pentru lansare („go live”) (din perspectiva examinării capacităților de infrastructură IT, configurarea corectă a sistemului ERP, dacă oamenii - inclusiv utilizatorii și echipa de proiect - au fost echipați cu cunoștințe suficiente și abilități iar datele au fost de bună calitate).
 
Suport deficitar al managmentului de top
Este de așteptat ca managementul de top să ofere sprijin în zonele de angajament ale proiectului ERP, resurse financiare și umane suficiente, precum și rezolvarea problemelor politice dacă este necesar. Sprijinul financiar limitat va contribui la un proces de implementare ERP grăbit, membrii echipei de proiect vor fi supra-încărcați și, pe lângă o rată mare de fluctuație de personal, vor apărea atât probleme legate de transfer ineficient de cunoștințe cât și probleme politice. Un angajament insuficient va conduce la probleme politice care vor împiedica implementarea procesului (generând un proces de reproiectare a business-ului slab, rezistență la schimbare pe scară largă din partea utilizatorilor și un nivel scăzut de satisfacție din partea lor).  
 
Termene strânse
În cazul în managementul de top și managerul de proiect vor dori să reducă bugetul proiectului ERP și vor stabili un calendar al proiectului prea strâns, activitățile de punere în aplicare (de exemplu proiectul de planificare, BPR, instruire sau testare) vor fi efectuate în grabă în scopul de a respecta termenul limită al proiectului. Echipa de proiect și utilizatorii vor supraîncărca sistemul.
 
Concept neclar, din perspectiva utilizatorilor, legat de natura și utilizarea sistemului ERP 
Datorită slabei calități a instruirii și instructajului insuficient oferit de top management și echipa de proiect, utilizatorii nu vor avea o idee clară despre natura și utilizarea sistemului ERP. Concluzii: ei nu vor înțelege rațiunea pentru implementarea sistemului ERP sau procesul de implementare și nu vor fi pregătiți pentru punerea în aplicare, vor opune rezistență la schimbare, ceea ce va duce la probleme politice, calitatea slabă a procesului de reconstrucție a businessului și o rezistență la utilizarea sistemului.
 
Așteptări nerealiste ale top managementului de la sistemul ERP
În cazul în care managementul de vârf va considera că implementarea ERP-ului va oferi soluții bune, fără a ține seama de complexitatea sistemului ERP, acest lucru va duce la posibile complicații în procesul de implementare, cu riscurile asociate. Acest lucru va conferi întregii echipe de proiect și utilizatorilor așteptări nerealiste. Această concepție greșită va duce la planificarea superficială a proiectului, la o subestimare a bugetului și a alocării resurselor și va conduce la eșecul implementării ERP din perspectiva managementului de proiect.

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.