Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I ERP I 10 puncte critice în implementarea ERP în producţie

10 puncte critice în implementarea ERP în producţie

productie

Companiile din sectorul producției sunt de multe ori supuse unei mari presiuni pentru a finaliza implementarea sistemului ERP, pe baza unor programe strânse și bugete reduse, generând frecvent abateri. Acest lucru poate duce la probleme costisitoare în timpul procesului de implementare, care pot persista mult timp după lansare.

Începând cu implementarea  soluției software și încheind cu serviciile de mentenanță și  suport tehnic, investiția  într-un proiect ERP este  semnificativă. În cazul în care termenele de livrare nu se respectă sau sistemul ERP nu funcționează așa cum ar trebui, luarea deciziilor de business, productivitatea și profitabilitatea pot fi afectate.
 
Potrivit experienței noastre, punctele critice pentru implementari ERP în sectorul producției sunt:
 
1) Software ERP necorespunzător 
Datorită procesului de selecție și evaluare deficitar, se poate constata că software-ul ERP nu se adaptează cerințelor de business. De exemplu, dacă software-ul ERP nu este conform cu activitatea desfășurată, compania nu va putea lansa și urmări consumul de materiale cu alocări pe comenzile de lucru.

2) Rată ridicată de fluctuație a membrilor echipei de proiect 
Dacă membrii echipei de proiect suferă din cauza nivelului ridicat de stres și a volumului mare de muncă atunci când trebuie să facă față implementării, unii dintre membrii echipei ar putea demisiona, ceea ce se traduce în cunoașterea insuficientă a ERP –ul și transfer de abilități în cadrul echipelor pe parcursul ciclului de viață al implementării ERP. La final, utilizatorii și membrii echipei de proiect vor avea cunoștințe  insuficiente pentru a duce la îndeplinire sarcinile zilnice atunci când folosesc sistemul ERP.  

3) Personalizarea în exces
Datorită nepotrivirilor legate de software, personalizări excesive sunt necesare în zonele adaptării de program și raportare. Personalizarea ar putea conduce la întârzieri ale proiectului, buget depășit sau un sistem ineficient (datorită slabei calități a personalizării, problemelor nerezolvate ale sistemului și testare insuficientă). Adaptarea ERP-ului astfel încât să se potrivească cu cerințele specifice procesului de producție ar putea conduce la sacrificarea „celor mai bune practici” încorporate în sistemul ERP.

4) Efectivitate redusă a consultantului
Unii dintre consultanți pot fi considerați ca fiind lipsiți de experiență în ceea ce privește sistemele ERP și incapabili să ofere consultanță de nivel profesional în planificarea proiectelor ERP. Consultanții care comunică lipsit de eficiență în timpul fazei de proiect și se rezumă doar la a sugera soluții, fără a pune în practică abilități profesionale pentru a efectua BPR (Business Process Reengineering – Reproiectarea Proceselor de Business) astfel încât să fie redus decalajul dintre sistemele ERP și procesele de afaceri, sunt considerați ineficienți.

5) Infrastructură IT defectuoasă
În cazul în care top managementul are resurse financiare insuficiente alocate procesului de implementare, consultanții și managerul de proiect vor propune o infrastructură informatică (hardware) slabă din punct de vedere al performanței, pentru a reduce costurile implementării ERP. Infrastructura IT deficitară va conduce, cel mai probabil, la o capacitate de procesare lentă a sistemului ERP. 

6) Efectivitate scăzută a managementului de proiect
În cazul în care cunoștințele ERP, capacitățile și abilitățile de management de proiect sunt limitate, proiectul ERP va fi considerat a fi o provocare și exigent, având în vedere fapul că implică sisteme de management, persoane (echipa de proiect, utilizatorii și consultantul extern), precum și re-proiectarea proceselor de afaceri. Pentru managerul de proiect este importantă gestionarea în mod eficient a consultanților, de exemplu legat de evaluarea performanței lor în comunicare și pregătire, atunci când se realizează BPR (Business Process Reengineering) și când se testează performanța sistemului.
 
7) Calitate scăzută a Business Process Reengineering (BPR)
Este, de asemenea, posibil ca unii dintre membrii echipei de proiect să aibă o viziune neclară asupra necesității sau modului în care trebuie să efectueze BPR, deoarece consultanții lor le-au oferit consiliere lipsită de profesionalism pentru a realiza BPR. Va fi dificil pentru membrii echipei de proiect să colaboreze și să-și aducă contribuția la BPR, iar calitatea scăzută a procesului BPR va duce la probleme de configurare incorectă a sistemului. În cazul în care procesele de afaceri nu sunt reproiectate cu succes pentru a se potrivi cu sistemele ERP și echipele de proiect nu sunt gata pentru adaptarea proceselor de afaceri noi, ei nu vor avea mentalitatea potrivită pentru implementarea și utilizarea sistemului ERP.
 
Mai mult decât atât, în timpul procesului de BRP, dacă consultanții nu vor realiza analiza de mapare pentru a mapa funcționalitățile software-ului cu cerințele de business, aceasta va conduce la o neconcordanță între ERP și procesele de business.

8) Testare de slabă calitate
O planificare prea strânsă a proiectului și cunoștințe insuficiente legate de testarea sistemelor ERP va duce spre grabă și calitate scăzută. Rezultatul testării ERP-ului este un indicator care relevă cât de pregătit este sistemului ERP pentru lansare („go live”) (din perspectiva examinării capacităților de infrastructură IT, configurarea corectă a sistemului ERP, dacă oamenii - inclusiv utilizatorii și echipa de proiect - au fost echipați cu cunoștințe suficiente și abilități iar datele au fost de bună calitate).

9) Suport deficitar al managmentului de top
Este de așteptat ca top managementul să ofere sprijin în zonele de angajament ale proiectului ERP, resurse financiare și umane suficiente, precum și în rezolvarea problemelor politice dacă este necesar. Sprijinul financiar limitat va contribui la un proces de implementare ERP grăbit, membrii echipei de proiect vor fi supra-încărcați și, pe lângă o rată mare de fluctuație de personal, vor apărea atât probleme legate de transfer ineficient de cunoștințe, cât și probleme politice. Un angajament insuficient va conduce la probleme politice care vor împiedica implementarea procesului (generând un proces de reproiectare a business-ului slab, rezistență la schimbare pe scară largă din partea utilizatorilor și un nivel scăzut de satisfacție din partea lor).  

10) Așteptări nerealiste ale managementului de top legate de sistemul ERP
În cazul în care managementul de vârf va considera că implementarea ERP-ului va oferi soluții bune, fără a ține seama de complexitatea sistemului ERP, acest lucru va duce la posibile complicații în procesul de implementare, cu riscurile asociate. Acest lucru va conferi întregii echipe de proiect și utilizatorilor așteptări nerealiste. Această concepție greșită va duce la planificarea superficială a proiectului, la o subestimare a bugetului și a alocării resurselor și va conduce la eșecul implementării ERP din perspectiva managementului de proiect.

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.