Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I ERP I Soluţii ERP pentru servicii

Soluţii ERP pentru servicii

 
Suntem pe deplin conștienți de faptul că, începând cu implementarea  soluției software și încheind cu serviciile de mentenanță și suport tehnic, investiția  într-un proiect ERP este  semnificativă. În cazul în care termenele de livrare nu se respectă sau sistemul ERP nu funcționează așa cum ar trebui, luarea deciziilor de business, productivitatea și profitabilitatea pot fi grav afectate.
 
În sectorul serviciilor se impune înţelegerea diferenţelor între input-uri şi resurse: pentru acestea input-urile sunt clienţii înşişi, cu nevoi şi aşteptări unice, iar resursele sunt reprezentate de bunurile de sprijin precum munca şi capitalul, toate aflate la dispoziţia şi comanda managementului. În acest sens, furnizorii de servicii se confruntă cu o serie de probleme precum transparenţă redusă asupra profitabilităţii proiectelor, bugete restrânse şi termene scurte de livrare sau supraîncărcare, în urma cărora procesul de implementare a unei soluţii ERP poate fi afectat sever, cu urmări costisitoare ce pot persista îndelung chiar şi după lansare.
 
Potrivit expertizei obţinute în urma numeroaselor implementări în sectorul serviciilor (bănci, asigurări, brokeraj, leasing, medical, resurse umane, consultanţă, avocatură, turism, horeca, cercetare de piaţă, securitate, cercetare de piaţă etc.) punctele critice pentru o implementare de succes a unei soluţii ERP sunt:
 
ERP necorespunzător 
Datorită procesului de selecție și evaluare deficitar, se poate constata că soluţia software aleasă nu se adaptează de fapt cerințelor de business punctuale ale companiei. De exemplu, dacă soluţia nu permite un management eficient al cererilor venite din partea clienţilor, acest lucru poate duce la întârzieri majore ale livrărilor, scâzând astfel loialitatea clienţilor, dar şi potenţialul acestora de cumpărare.
 
Rată ridicată de fluctuație a membrilor echipei de proiect 
De multe ori companiile furnizoare de servicii se confruntă cu o supraîncărcare a muncii, tocmai din necesitatea de a răspunde extrem de rapid cerinţelor clienţilor. Dacă însă membrii echipei de implementare sunt afectaţi de un nivel ridicat al stresului şi al volumului de muncă, există şanse foarte ridicate ca aceştia să demisioneze. Acest lucru se poate traduce printr-un transfer fragmentat de cunoştinţe şi abilităţi de operare în sistem, erori în utilizarea soluţiei, dar şi costuri de training.
 
Personalizare în exces
Datorită nepotrivirilor legate de software, personalizări excesive sunt necesare în zonele adaptării de program și raportare. Personalizarea ar putea conduce la întârzieri ale proiectului, buget depășit sau un sistem ineficient (datorită slabei calități a personalizării, problemelor nerezolvate ale sistemului și testare insuficientă). Adaptarea ERP-ului astfel încât să se potrivească cu cerințele specifice furnizorilor de servicii ar putea conduce la sacrificarea „celor mai bune practici” încorporate în sistem.
 
Implicare slabă a consultantului
Rolul consultantului în planificarea fazelor de proiect presupune utilizarea efectivă  a abilităţilor profesionale dobândinte pentru a asigura o reproiectare eficientă a proceselor de business (Business Process Reengineering), astfel încât să fie redus decalajul dintre sistemul ERP și fluxurile de lucru specifice.
 
Infrastructură IT neadecvată
În cazul în care top managementul are resurse financiare insuficiente alocate procesului de implementare, consultanții și managerul de proiect vor propune o infrastructură informatică (hardware) slabă din punct de vedere al performanței, pentru a reduce costurile implementării. Infrastructura IT deficitară va conduce, cel mai probabil, la o capacitate de procesare lentă a sistemului ERP. 
 
Training deficitar
Consultanții lipsiți de experiență care nu sunt conștienți de specificul diferitelor servicii ce pot fi livrate către clienţi, nu vor oferi viitorilor utilizatori ai sistemului ERP un training adecvat. De asemenea, în cazul în care materialul de instruire nu este scris corect, toate informațiile vor fi găsite ca fiind prea succinte și nefolositoare.
 
Scăpări în managementul de proiect 
În cazul în care cunoștințele ERP, capacitățile și abilitățile de management de proiect sunt limitate, proiectul ERP va fi considerat a fi o provocare și exigent, având în vedere fapul că implică sisteme de management, persoane (echipa de proiect, utilizatorii și consultantul extern), precum și reproiectarea proceselor de afaceri. Pentru managerul de proiect este importantă gestionarea în mod eficient a consultanților, de exemplu legat de evaluarea performanței lor în comunicare și pregătire, atunci când se realizează BPR (Business Process Reengineering) și când se testează performanța sistemului.
 
Calitate scăzută a reproiectării proceselor (BPR)
Este, de asemenea, posibil ca unii dintre membrii echipei de proiect să aibă o viziune neclară asupra necesității sau modului în care trebuie să efectueze BPR, deoarece consultanții lor le-au oferit o consiliere incompletă. Va fi dificil pentru membrii echipei de proiect să colaboreze și să-și aducă contribuția la BPR, iar calitatea scăzută a procesului va duce la erori în configurarea sistemului. În cazul în care procesele de afaceri nu sunt reproiectate în raport cu sistemul ERP, iar echipele de proiect nu sunt pregătite pentru adaptarea nevoilor noi, utilizatorii companiei nu vor avea posibilitatea să utilizeze eficient  sistemul ERP.
 
Testare insuficientă
O planificare prea strânsă a proiectului și testarea superficială a sistemelor va duce spre grabă și calitate scăzută. Rezultatul testării ERP-ului este un indicator care relevă cât de pregătit este acesta pentru lansare („go live”) (din perspectiva examinării capacităților de infrastructură IT, configurarea corectă a sistemului, dacă oamenii - inclusiv utilizatorii și echipa de proiect - au fost instruiţi adecvat).
 
Sprijinul din partea top managementului
Este de așteptat ca top managementul să ofere sprijin în zonele de angajament ale proiectului ERP, resurse financiare și umane suficiente, precum și medierea conflictelor dacă este necesar. Sprijinul financiar limitat va contribui la un proces de implementare ERP grăbit, membrii echipei de proiect vor fi supraîncărcați și, pe lângă o rată mare de fluctuație de personal, vor apărea atât probleme în transferul de cunoștințe, cât și probleme politice. Un angajament insuficient va conduce la probleme politice care vor împiedica implementarea procesului (generând un proces de reproiectare a business-ului slab, rezistență la schimbare pe scară largă din partea utilizatorilor și un nivel scăzut de satisfacție după utilizarea sistemului).  
 
Un calendar prea strâns al proiectului
 În cazul în care managementul de top și managerul de proiect vor dori să reducă bugetul proiectului ERP și vor stabili un calendar prea strâns, activitățile de punere în aplicare (de exemplu proiectul de planificare, BPR, instruire sau testare) vor fi efectuate în grabă în scopul de a respecta termenul limită al proiectului. Echipa de proiect și utilizatorii vor supraîncărca sistemul.
 
Concept neclar, din perspectiva utilizatorilor, legat de natura și utilizarea sistemului ERP 
Datorită slabei calități a instruirii oferite de top management și echipa de proiect, utilizatorii nu vor avea o idee clară despre natura și utilizarea sistemului ERP. Astfel, ei nu vor înțelege rațiunea pentru implementarea sistemului ERP sau procesul de implementare în sine și nu vor fi pregătiți pentru utilizarea acestuia, vor opune rezistență la schimbare, ceea ce va duce la probleme politice, calitatea slabă a procesului de reconstrucție a business-ului și o rezistență la utilizarea sistemului.
 
Așteptări nerealiste de la sistemul ERP
În cazul în care top managementul va considera că implementarea sistemului ERP va oferi soluții bune, fără a ține seama de complexitatea acestuia, acest lucru va duce la posibile complicații în procesul de implementare, cu riscurile asociate. Acest lucru va conferi întregii echipe de proiect și utilizatorilor așteptări nerealiste. Această concepție greșită va duce la planificarea superficială a proiectului, la o subestimare a bugetului și a alocării resurselor și va conduce la eșecul implementării din perspectiva managementului de proiect.

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.