Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I ERP I Cum influențează o soluție de BI activitatea unui retailer?

Cum influențează o soluție de BI activitatea unui retailer?

Impactul crizei a obligat industria de retail să identifice noi modalităţi de eficientizare la nivel operaţional şi de fidelizare a clienţilor, două lucruri greu de realizat fără ajutorul unui sistem informatic care să ofere un suport decizional de calitate, precum o soluție de tip Business Intelligence.

Soluțiile de Business Intelligence (BI) asigură viteza de reacţie necesară într-un mediu cu un înalt nivel de competitivitate. Pentru a putea face faţă provocărilor cu care se confruntă, un retailer trebuie să identifice rapid răspunsurile la câteva probleme:

  • alinierea business-ului pe care îl desfăşoară la cerinţele clienţilor;
  • diferenţierea faţă de competitor;
  • optimizarea constantă a mixului de produse şi a utilizării spaţiului.

Pentru acoperirea optimă a acestor obiective, orice retailer are nevoie de date relevante, actualizate în timp real, pe baza cărora să poată lua rapid decizii privind inventarierea, gestionarea promoţiilor, a mixului de produse, managementul lanţului de aprovizionare, al depozitelor etc.

Să luăm, de exemplu, decizia unui reţele de retail de a introduce în magazine un nou produs, dintr-un sortiment deja comercializat. Atunci când se hotărăşte introducerea unui produs nou, orice retailer vrea să afle dacă, prin această extinderea gamei curente, va creşte marja de profit sau va vânzările produselor similare vor fi afectate.

O manevră uzuală în asemenea cazuri este testarea noului produs în unul sau două magazine, pentru a face o evaluarea inițală a rezultatelor obținute înainte de a-l introduce definitiv în toate magazinele din reţea. Pentru realizarea evaluării, trebuie comparate vânzările şi profiturile înregistrate (pe respectivul sortiment) în magazinele-test şi în magazinele unde noul produs încă nu se vinde. O soluţie de Business Intelligence poate oferi suportul optim, realizând rapid analiza rezultatelor înregistrate într-o anumită perioadă de timp, pe baza a diverse criterii şi ipoteze de lucru. Astfel, se pot urmări vânzările pe regiuni geografice și județe evidențiate pe hartă, împărțite pe categorii de produse, ca în exemplul de mai jos:
 


Să presupunem că o primă analiză comparativă a rezultatelor înregistrate în cele două magazine arată că vânzările pe respectivul sortiment se menţin la aceeaşi valoare (similară celei înregistrate înainte de extinderea sortimentului). Pe baza acestor rezultate nu este încă foarte clar ce decizie trebuie luată – se introduce noul produs în toate magazinele din reţea sau se retrage din vânzare din magazinele-test?

Soluţia de BI poate oferi în afara analizelor comparative, o serie de informaţii suplimentare cu influenţă hotărâtoare în luarea deciziei. De exemplu, analiza poate evidenţia faptul că noul produs „canibalizează“ vânzările produselor similare în loc să genereze o creştere a cererii. Sau faptul că discount-ul promoţional de care beneficiază noul produs scade marja de profit pe respectivul sortiment. Efectul combinat al acestor două fenomene poate afecta negativ evoluţia vânzărilor pe termen lung.

Vânzările și  marja pe subcategorii de produse sub forma unui grafic de tip Bar Chart, pot fi urmărite și prin soluția de BI, profitabilitatea urmând a fi evidențiată prin culoare:
 

 

Printr-o aplicație de BI, toate informaţiile cu valoare esenţială pentru luarea deciziei finale pot fi extrase foarte rapid dintr-un volum mare de date, în funcţie de diferite criterii (discount-ul acordat, campaniile promoţionale desfăşurate, poziţionarea în magazin şi/sau la raft etc.).

În definitiv, rolul unui sistem BI utilizat în activitatea de retail este de a permite managementului să înţeleagă şi să răspundă optim cerinţelor clienţilor, menţinând o marjă de profit cât mai ridicată.
 

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.