Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I ERP I Implementare ERP: cum asigur o adopție rapidă a sistemului?

Implementare ERP: cum asigur o adopție rapida a sistemului?

implementare rapida erp

Simpla instalare a unei soluţii software nu înseamnă nimic. O soluţie software de tip ERP produce valoare reală doar în momentul în care devine parte din viaţa de zi cu zi a tuturor angajaţilor. Rolul ei este să ofere un suport real în transformarea proceselor interne din cadrul companiei pentru a susţine mai bine obiectivele de business.

Interfeţele intuitive, uşurinţa în utilizare sau instrumentele vizuale de configurare a proceselor de lucru sunt doar o parte din metodele prin care o aplicaţie ERP poate fi adoptată mai uşor de către angajaţi. Cealaltă parte, deseori neglijată, este educarea angajaţilor privind avantajele majore ale utilizării unei soluţii destinate eficientizării resurselor interne ale organizaţiei.

Există o serie de factori pe care trebuie sa-i luaţi în considerare pentru a reuşi o adopţie rapidă a unei soluţii ERP:

Performanţa aplicaţiei
Pânâ la sfârşitul deceniului, se estimează că 50% dintre aplicaţiile software vor fi create de către utilizatori sau parteneri, nu de către producători. Este un fenomen confirmat deja prin exemple de succes ca YouTube sau Wikipedia, fenomen care va transforma cu siguranţă soluţiile de business după acelaşi tipar.

Flexibilitatea aplicaţiei, existenţa unor instrumente vizuale, intuitive, prin care orice angajat sau executiv să-şi poată construi fluxuri de producţie sau procese de lucru specifice afacerii lui, sunt elemente cheie într-o aplicaţie ERP. Pentru că oricât de uşor de utilizat este o soluţie ERP, ea trebuie să răspundă nevoilor reale ale companiei.

Costul aplicaţiei

Implementarea unei soluţii ERP este strâns legată de ciclul de dezvoltare şi de volumul de activitate al companiei. Plătind o aplicaţie software care  nu răspunde nevoilor dumneavoastră concrete este o decizie la fel de inutilă ca şi achiziţia unei aplicaţii cu sute de funcţii, module, posibilităţi de configurare - dar care nu sunt folosite de către angajaţi.
Majoritatea executivilor nu înţeleg că orice aplicaţie software nouă, care îngreunează inutil activitatea angajaţilor, micşorează dramatic şansele de adopţie. Orice abatere de la rolul pentru care sunt platiţi oamenii în cadrul firmei înseamnă costuri suplimentare pentru dumneavoastră.

Rezistenţa angajaţilor
Rezistenţa la schimbare este o trăsătură naturală a oamenilor. Angajaţii performanţi vor întreba de ce sunt forţaţi să-şi schimbe obiceiurile, dacă aceste obiceiuri i-au ajutat să aibă succes. Pe de altă parte, angajaţii neperformanţi vor realiza că managerii vor înţelege obiceiurile proaste care duc la neperformanţa lor. Comunicarea este prima barieră în adopţia cu succes a unei aplicaţii ERP. Eşuând în a convinge angajaţii asupra beneficiilor utilizării unei aplicaţii ERP rezultă în pasivitate şi rezistenţă la adoptarea soluţiei. Este crucial ca managementul companiei să „vândă” aceste beneficii intern atât înainte de implementarea cât şi în timpul implementării aplicaţiei. Pentru mai multe informații despre ce beneficii puteți obtine implementând un software ERP, puteți citi acest articol.

Majoritatea companiilor iau decizia de implementare la nivel de management, după care angajaţii sunt anunţaţi asupra deciziei. Este cea mai uzuală greşeală care duce la rezistenţă internă în utilizarea aplicaţiei. Rezistenţa internă poate amâna adopţia produsului de la 3-6 luni de zile până la cazuri critice, în care managementul companiei decide că aplicaţia nu răspunde nevoilor organizaţiei, pentru că nu este utilizată şi nu aduce valoare companiei.

Bariere organizaţionale
Ideea că prin simpla adopţie a unei aplicaţii ERP compania va deveni un exemplu de eficienţă operaţională rămâne un obstacol de schimbare pentru prea multe companii. În realitate, implementarea unei strategii ERP este un proces de schimbare profundă a modului în care compania face afaceri, proces susţinut de o tehnologie. Majoritatea companiilor se uită spre soluţiile software ca la salvarea supremă în rezolvarea tuturor problemelor interne, a timpilor morţi, a costurilor non-calitate. Executivii care gândesc aşa rămân deziluzionaţi de simpla implementare a unui produs software, pentru că nu iau în considerare şi efortul de aliniere a proceselor interne pentru a-şi atinge obiectivele. Definirea activităţilor şi responsabilităţilor, limitele de autoritate, fluxurile de comunicare, pachetele de beneficii şi recompense trebuie aliniate şi sunt necesare pentru a susţine succesul unei strategii ERP.

În plus, nu toate companiile au o strategie IT coerentă, unitară şi integrată. În multe cazuri fiecare departament utilizează propriile instrumente software care nu comunică între ele. Implementarea unei soluţii ERP este o decizie la nivel de companie, prin care toate departamentele vor lucra integrat, pe baze de date unice, pentru o gestiune corectă a resurselor. În procesul de adopție al soluției vă sfătuim să țineți cont de aceste criterii care influențează succesul implementăii unui ERP.

Există extrem de multe studii de piaţă privind adopţia cu succes a unei aplicaţii ERP, şi majoritatea lor estimează că factorii care ameninţă o implementare de succes au următoarea pondere:
 

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.