Viitorul sănătăţii publice


Sistemul clasic al foilor de observaţie este depăşit, indiferent dacă documentul medico-legal pe hârtie este încă necesar pentru arhivare, conform legislaţiei în vigoare. Lipsa de informatizare a sistemului de sănătate are efecte tot mai vizibile, cu impact atât asupra pacienţilor şi actului medical, cât şi asupra costurilor operaţionale interne: 
  • Peste 10% dintre analizele de laborator solicitate sunt pierdute, sau nu sunt comunicate la timp. 
  • Peste 10-15% dintre rezultatele investigaţiilor radiologice sunt trimise prea târziu, după ce decizia terapeutică a fost luată.
  • 5% dintre investigaţii sunt repetate nejustificat.
  • 1% din documentele medicale se pierd fizic in fiecare an.
Viteza mică de transmitere a datelor, pierderile analizelor de laborator, precum şi a rezultatelor lor, accesabilitatea redusă la informaţii şi întârzierile mult prea mari, în cazul rezultatelor investigaţiilor radiologice, repetările nejustificate a unor analize, şi pierderea documentelor medicale împing instituţiile medicale, fie ele private sau publice, spre informatizarea proceselor. 
 
Însă, acest demers nu este unul simplu. Cum activitatea unui spital are cel mai complex sistem de funcţionare din aria medicală, nu se pot trata informatizarea şi automatizarea unor fluxuri din cadrul spitalului ca o serie de soluţii punctuale, cuprinzând calculatoare care nu sunt conectate şi deci tratatează individual, eterogen, datele medicale ale pacienţilor. De altfel, din 450 de spitale şi sanatorii, sub 30% au un anumit grad de informatizare şi, dintre spitalele informatizate, mai puţin de 20% de unităţi au platforme informatice integrate.
 
Un sistem informatic integrat la nivelul sănătăţii publice din România se traduce prin proiectarea, dezvoltarea şi implementarea unui sistem informatic specializat pe două direcţii clare de activitate: una cu caracter economic, în scopul determinării şi eficientizării costurilor reale pe pacient, cu impact în construcţia şi administrarea corectă a bugetelor şi a doua, cu caracter medical, mult mai complexă, de asigurare a trasabilităţii pacienţilor între instituţiile medicale din teritoriu, cu o vizibilitate perfectă asupra fişei pacientului, bolilor din trecut, tratamentelor şi medicaţiilor curente, alergii sau alte complicaţii.
 
Un astfel de sistem este adaptat constrângerilor bugetare ale sistemului sanitar românesc, este conform cu cerinţele DRG, cu raportarea SIUI, va permite evidenţierea costurilor unitare, pe pacient, pe secţie, pe medic, sau orice altă entitate medicală, şi se va interfaţa cu aparatele medicale.  Acestea sunt doar câteva beneficii aduse, fără a uita de suportul decizional prin accesul direct la informaţii, fără redundanţe în sistem, mecanisme complexe de raportare şi audit în timp real, productivitate sporită a muncii depuse, controlul si alocarea optimă a resurselor. 

Cu ajutorul unui sistem informatic, pe baza istoricului pacientului şi a rezultatelor analizelor, medicul poate recomanda tipul şi doza de medicamente necesare, şi poate fi alertat asupra unor compuşi chimici la care pacientul este alergic. Istoricul pacientului a dus la crearea unui dosar unic al pacientului. Iar forma lui electronică se dovedeşte acum a fi un instrument important atât în sprijinul pacienţilor şi medicilor, cât şi a Instituţiilor de Sănătate, ajutând la evaluarea în timp real a stării sănătăţii populaţiei, la identificarea principalelor probleme de sănătate şi luarea deciziilor referitoare la situaţia medicală a pacienţilor.
 
Investiţia într-un sistem informatic integrat se amortizează rapid prin accesul la o imagine completă, asamblată automat, a activităţii şi resurselor folosite. Posibilitatea programărilor şi consultaţiilor on-line sau informarea corectă, la timp, a rezultatelor investigaţiilor prin Internet va duce atât la scăderea costurilor operaţionale, cât şi la creşterea loialităţii clienţilor. Laboratoarele medicale îşi pot integra analizoarele direct în sistemul informatic, eliminând timpi morţi şi oferind accesibilitate la rezultatele de laborator din orice loc, în orice moment.
 
Un astfel de sistem informatic integrat, la nivelul tuturor instituţiilor medicale din România, care să respecte cerinţele şi standardele Uniunii Europene de creştere a eficienţei serviciilor publice electronice, va permite atât cetăţenilor români care circulă pe teritoriul Uniunii Europene, cât şi medicilor, să aibă acces la dosarele de sănătate oricând vor dori, oriunde vor avea nevoie.

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.