5 argumente pentru o soluție de BI

Teoretic, multe soluții de Business Intelligence (BI) promit lucruri, dar în realitate situația este alta. Promisiunile sunt extrem de convingătoare, însă puține dintre acestea se rezolvă. Companiile colectează cantități mari de informaţii despre pieţe, clienţi, operaţiuni și indicatori de performanță, iar exploatarea corectă a acestor informații poate conduce la rezultate cu impact în dezvoltarea afacerii.

Unele companii au realizat câștiguri impresionante, după investiții de milioane de euro  și mulți ani de efort în construirea unor sisteme de analiză tradiționale. Soluțiile de BI tradiționale, mult timp singura opțiune pe această piață, pot fi destul de costisitoare și complexe, iar pentru companiile fără milioane de euro de investit, opțiunile au fost puține si neatractive. 

Rezultatul final este o realitate în care doar o mică parte din angajați au acces la BI. Potrivit unui studiu Gartner, doar 20% din angajați folosesc BI acum, ceea ce înseamnă prea puțin pentru potențialul uriaș al unei soluții de acest tip într-o companie.

Lucrurile încep să se schimbe încet. Iată de ce, vă prezentăm mai jos câteva întrebări la care ar trebui să răspundă o soluție de BI.

Dacă aveți răspunsuri pozitive înseamnă că este soluția potrivită pentru dvs.

Îmi pot obține o imagine completă a business-ului meu?

Chiar și întrebările banale de genul: “ Ce fel de campanii de marketing generează cel mai mare venit?  sau “ Un produs nou pe piață are efectele dorite?” poate solicita informații din diferite sisteme operaționale, baze de date sau surse diferite . O cerință obligatorie a unei soluții de BI este să ofere posibilitatea de a accesa, obține  și integra date din surse multiple.

O soluție modernă de BI oferă:

 • Experiență cu o soluție folositoare și puternică: soluţiile tradiţionale funcționează de jos în sus. O abordare modernă porneşte de sus , folosind modelul de business logic. Se lucrează apoi “în jos” pentru a gestiona datele necesare și a  furniza soluții. Această abordare "de sus în jos" gestionează complexitatea care rezultă din integrarea mai multor surse de date , astfel soluţia este uşor de utilizat.
 • Analizarea informațiilor din toate sursele: informațiile sunt furnizate într-o varietate de moduri. Companiile au nevoie de BI pentru a extrage informaţii din sistemele proprii, baze de date stand-alone, fişiere simple, fişiere XML şi chiar foi de calcul.
 • Acces securizat la baze de date de la distanţă. Soluția de BI tradiţională extrage datele dintr-o baza de date şi le pune într-un depozit de date, iar unii furnizori de SaaS pot accesa numai datele care sunt încărcate pe serverele lor. Cei mai sofisticați furnizori SaaS de BI vă permit să accesaţi şi să analizați datele, fără încărcarea lor, acest lucru fiind  realizat în timp real prin intermediul interogări în baza de date.


Oferă toate caracteristicile la un preț avantajos?

Trebuie cautate soluțiile care oferă:

 • O soluție completă de BI, nu doar părți din soluție: ETL, managementul bazelor de date, interogări OLAP, unit-uri de raportare, dashboard-uri.
 • O soluție cu un preț optim. Știm că soluțiile tradiționale de BI au multe componente contra cost, precum: hardware, software, consultanți, dezvoltare in-house și mentenanță, în consecință, prețul va fi ridicat. În schimb soluțiile moderne de BI, cum ar fi cele livrate în mod software-as-a-service (SaaS), au un preț transparent și la îndemână.

 

În cât timp se vede valoarea unei soluții?

Aceasta este întrebarea la care trebuie să răspundeți pentru a măsura ROI-ul unei investiții într-o soluție de BI. Datorită unor provocări precum cheltuielile cu echipamentele de IT, precum și a nevoilor de dezvoltări suplimentare, multe dintre soluțiile de BI au nevoie între 12-18 luni pentru a ajunge la maturitatea de funcționare.

Soluțiile actuale de BI pot reduce considerabil timpul prin:

 • O Integrarea completă, de la motor de analiză la motor de raportare
 • Automatizarea proceselor standard
 • Folosirea unor template-uri pentru cerințele de raportare obișnuite pentru vânzări, financiar, achiziții, etc
 • Varianta software-as-a-service (SaaS) sau on-demand
 • Mobilizarea investiţiilor existente de depozitare a datelor


Pot fi sigur că datele mele sunt în siguranță si disponibile oricând?

Securitatea datelor şi disponibilitatea sunt cerinţe esenţiale pentru orice sistem IT. Aveți nevoie de o soluţie de BI care se potriveşte cu aceleaşi niveluri ridicate de performanţă, fiabilitate şi securitate pe care le aşteptați de la orice alt sistem.

Securitatea este fundamentală, din moment ce informațiile folosite de utilizatorii din companie sunt critice pentru a obține avantaj competitiv pe piață.
Disponibilitatea este, de asemenea, critică, din moment ce trebuie să fiți capabili să luați decizii în timp util, abordând problemele care apar. Sistemul trebuie să fie gata să “răspundă” atunci când aveţi nevoie.

Pot folosi un BI dacă am resurse IT limitate în companie?

Unele soluții de BI necesită resurse semnificative de resurse IT  pentru dezvoltare, precum și un nivel ridicat de resurse pentru mentenanță, suport, raportare și actualizare.Aceste cerințe, nu puține la număr, limitează deseori folosirea de soluții BI în organizațiile mici și mijlocii, care nu dețin un departament mare de IT și implicit resursele necesare.

Soluţii moderne de BI permit IT-ului să se concentreze pe proiecte prioritare mari, şi, de asemenea, asigură faptul că utilizatorii pot obţine răspunsuri la întrebări rapid şi independent de IT. Astfel, pot fi folosite și de companiile mai mici care nu dispun de multe surse pe partea de IT.

Trebuie căutate soluțiile care:

 • Reduc necesarul de resurse IT. Reducerea necesarului de resurse IT economiseşte bani şi creşte viteza de desfăşurare. Soluţii bazate pe SaaS, de exemplu, necesită mai putine resurse IT, deoarece soluţia este oferită ca un serviciu și nu ca un hardware. Actualizările se fac în mod automat , astfel încât sarcinile de întreţinere sunt reduse dramatic.
 • Repectă standardele și experiza IT. Soluția de BI trebuie să îndeplinească cerințele de IT cu privire la: securitate, disponibilitate și compatibilitate cu alte sisteme din organizație.
   

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.