Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I HCM I Outsourcing-ul HR reduce costurile?

Outsourcing-ul HR reduce costurile?

Livrarea unui nivel crescut de performanţă din partea angajaţilor în perioda de criză este un obiectiv de business aproape imposibil de atins în condiţiile unor presiuni din ce în ce mai mari pe componenta de management a resurselor umane. Sunt soluţiile de outsourcing una dintre pârghiile de control pentru sprijinirea acestui deziderat?

În contextul presiunii financiare crescute din ultima perioadă se întrevăd semnele îndepărtării HR-ului de rolul strategic pe care trebuie să îl joace alături de top managementul companiilor şi revenirea într-o zonă administrativă de bază (payroll, administrare personal, recrutare). Impunerea unor planuri ce presupun restrângerea bugetelor alocate managementului echivalează cu asumarea unor riscuri ce implică subminarea majorităţii măsurilor luate în ultimii ani pentru creşterea investiţiilor în resursele umane (în special pentru categoriile de personal entry level şi, mai nou, middle management).

Însă principalul risc la care se expune top manangementul este instaurarea reflexului că ,,merge şi aşa”. Revenirea la situaţia anterioară sau chiar dezvoltarea către un nivel planificat (ex. asumarea unor procese de dezvoltarea a angajaţilor sprijinite implicit de soluţii profesionale de management) sunt puternic descurajate de prelungirea pe o durată greu de determinat pentru dezvoltarea resurselor şi infrastructurii necesare extinderii acestor practici la nivelul întregii companii. Focusul excesiv pe reducerea cheltuielilor, fără identificarea unor forme adiţionale de venit reprezintă arareori soluţia pentru depăşirea momentelor dificile.

Low cost nu înseamnă întotdeauna şi eficient, ce poate fi de succes pe hârtie devine greu de pus în practică fără implicarea şi asumarea unor pierderi colaterale. Ca urmare a instaurării acestei perspective manageriale există pericolul apariţiei unor fenome care pot fi cu greu contracarate, mai ales din punct de vedere financiar cât şi atitudinal:

 • Lipsa de încredere a angajaţilor în capacitatea organizaţiei de a reveni ,,pe plus” fără promovarea unor iniţiative cu aplicabilitate imediată cu rezultate practice;
 • Încredere, teamă şi aversiune faţă de asumarea de responsabilităţi;
 • Demotivarea şi pierderea angajaţilor care aduc plusvaloare prin spiritul lor de iniţiativă;
 • Scăderea competitivităţii atât a companiei în ansamblu cât şi a angajaţilor în particular;
 • Diminuarea rolului strategic al managementului resurselor umane prin intervenţiile în forţă ale top managementului.

Pentru nevoile de bază ale unui departament de resurse umane, una dintre soluţiile acceptate pe scară largă este outsourcing-ul salarial şi de administrare de personal.

Managerii încep să realizeze că eficienţa departamentului de HR pe probleme de outsourcing salarial are loc doar prin alocarea unor bugete interne mari care per ansamblu nu justifică acest efort. Timpul alocat monitorizării noutăţilor legislative, costurile cu instruirea personalului şi update-ul frecvent al sistemelor interne care să permită calculul efectiv după noul algoritm sunt costuri pe care puţine companii şi le asumă, mai ales în această perioadă.

Adoptarea unor practici de outsourcing salarial nu este un semn de slăbiciune din partea organizaţiei, ci mai degrabă reprezintă recunoaşterea pragurilor de performanţă care pot fi atinse prin  adoptarea unor practici de management modern, complet adaptate la mediul de business turbulent generat de constrângerile crizei economice.

În plus, prin degrevarea de activităţile de calcul salarial şi de administrare de personal, companiile îşi pot concentra resursele către dezvoltarea rolului strategic al departamentului de HR care contribuie la viziunea pe termen lung asupra managementului de personal, atât de lipsită companiilor romaneşti care risipesc resurse în zone care nu sunt prioritare pentru business.


Câteva dintre beneficiile externalizării calculului salarial

 • Îmbunătăţirea eficieţei operaţionale

Un sistem de automatizare şi standardizare a activităţii de salarizare conferă companiilor o reducere a costurilor de până la 30% comparativ cu situaţia în care acest proces se desfaăşoară intern şi un timp de calcul cu 40% mai mic. Acest surplus de timp şi buget poate fi orientat cu uşurinţă către alte zone prioritare ale organizaţiei care pot beneficia semnificativ datorită alocărilor de resurse suplimentare.

 • Acces la expertiză superioară

Prin intermediul furnizorilor de servicii de outsourcing salarial companiile au acces la practici de calcul care şi-au dobândit eficienţa cu ocazia administrării salariilor pentru zeci sau chiar sute de companii. În plus, mulţi parteneri de business oferă pe lângă serviciile de bază consultanţă de HR care vizează îmbunatăţirea proceselor de business adaptate la specificul fiecărei organizaţii.

 • Costuri transparente

Companiile pot urmări cu usurinţă costurile asociate externalizării deoarece majoritatea companiilor româneşti de outsourcing salarial folosesc soluţii de monitorizare a timpilor alocaţi activităţilor care se desfaşoară pe contul respectiv. Orele sunt înregistrate în timp real şi se pot prezenta rapoarte săptămânale către management prin care se supervizează în mod direct eficienţa serviciilor.

 • Monitorizarea la zi a schimbărilor legislative şi integrarea lor în calculul salarial

Soluţiile premium de outsourcing salarial disponibile pe piaţa românească garantează update-uri legislative de aplicaţie în termen de până la 48 de ore din momentul apariţiei cadrului legal în Monitorul Oficial. Aceste actualizări se fac cu ajutorul echipelor de consultanţi specializaţi în legislaţia muncii care oferă consiliere clienţilor la implementarea modificărilor şi previn conflictele de ordin legislativ care pot cauza erori de calcul.

 • Corectitudine la depunerea actelor necesare la stat

Depunerile se fac automat de către compania de outsourcing la termen, conform legislaţiei în vigoare. Toate riscurile sunt asumate prin contractul care legiferează relaţia dintre parteneri şi vizează de cele mai mule ori raspunderea integrală a companiei care oferă serviciile de outsourcing.

 • Fiabilitate şi continuitate în livrarea serviciului

Serviciile asigurate au de cele mai multe ori caracter neîntrerupt (99% timp de funcţionare a serviciului): activităţile de calcul salarial nu sunt afectate de absenţe, concedii sau probleme tehnice din partea furnizorului. De asemenea, sunt eliminate training-urile de personal menite să ţină angajaţii conectaţi la cele mai noi evoluţii ale pieţii de muncă cât şi costurile cu achiziţia şi întreţinerea infrastructurii hardware şi software. Comparativ cu achiziţia unor soluţii interne complexe de calcul şi administrare de personal se pot achiziţiona servicii de outsourcing salarial echivalente timp de 20 de ani.

 • Timp redus de punere în funcţiune

În 24 de ore de la cererea de externalizare salarială se pot efectua calcule salariale complexe pentru întregul personal al companiei.
 

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Referinţe clienţi

"... Decizia asupra soluţiei producătorului român a fost luată ţinând cont de criterii majore precum experienţa vastă a companiei pe piaţa locală şi internaţională, dar şi statutul de partener Microsoft Business Solutions. Nu a existat nici o altă soluţie care să acopere complet nevoile şi cerinţele noastre. ..."
Borislav Hristov,
Chief Executive Officer
Kronos Recovery Management

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.