Rebu

Implementare în stil formula 1

Charisma este uşor de utilizat, de configurat, mai ales pe partea de rapoarte; este o aplicaţie locală, potrivită pieţei româneşti. Este flexibilă, uşor de adaptat şi în acelaşi timp complexă. Nu în ultimul rând, a existat o colaborare foarte bună şi foarte directă cu managementul companiei



Luminiţa Baicu, Chief Financial Officer

Compania
Înfiinţată în 1997, REBU este prima companie privată din Bucureşti care activează în domeniul serviciilor de salubrizare. A crescut odată cu Capitala, dobândind o experienţă unică în piaţa de profil din Bucureşti. În prezent, REBU deţine un parc auto cu 364 de utilaje de ultimă generaţie, marca MAN, Mercedes şi Ford. Aceste utilaje au capacităţi mari de ridicare şi transport, permiţând prestarea unor servicii eficiente şi rapide.

REBU este responsabilă cu salubrizarea stradală a sectorului 4 din Bucureşti, deservind o gamă extinsă de clienţi privaţi de primă mărime din Bucureşti şi zonele limitrofe. În 2008, cifra de afaceri a REBU depăşea 33 de milioane de euro, rezultat susţinut de cei peste 1000 de angajaţi.


Situaţia
REBU era o companie proaspăt reorganizată din punct de vedere structural şi avea mari dificultăţi în managementul celor peste 1.600 de angajaţi ai companiei la acel moment. În plus, REBU nu se putea adapta rapid la schimbările legislative mai ales că structura salarială din REBU nu era una simplă.

 „Avem foarte multe sporuri, sunt agreate grile de salarii conform negocierilor cu sindicatele, iar oamenii primesc niste sporuri specifice muncii lor - spor de toxicitate, de lucru sâmbata şi duminica. În plus, avem 1600 de oameni, fluctuaţia venirilor şi plecărilor este foarte mare“, Luminiţa Baicu, Director Economic REBU.

Totodată, aplicaţia veche se ocupa numai de salarizare şi nu avea dezvoltată deloc partea de resurse umane. „În REBU, ca şi în celelalte firme de salubrizare, avem toate categoriile de salariati, de la muncitori necalificati, pâna la cei cu studii superioare. Fluctuatia de personal este mare, datorita specificului, iar toate informatiile din partea de resurse umane puteau fi obtinute cu mare greutate. Şi atunci, s-a hotarât sa luam o aplicatie care sa aiba integrate partea de salarizare cu cea de resurse umane“, Luminiţa Baicu Director Economic REBU.

La momentul selectării unei soluţii pentru managementul resurselor umane, REBU era în plin proces de implementare a soluţiei SAP şi din acest motiv trebuia identificată o soluţie informatică capabilă să se interfaţeze cu sistemul SAP.


Soluţia
Soluţia aleasă pentru rezolvarea problemelor care ţin de managementul resurselor umane a fost Charsma HR. Soluţia acoperă atât partea de salarizare, dar şi gestiunea datelor de resurse umane.

„De obicei, o astfel de implementare durează, în medie, o lună şi jumatate. Noi, în două saptamâni, cu ajutorul echipei REBU, am reuşit să realizăm analiza condiţiilor specifice, importurile datelor existente în cadrul REBU, testarea şi calculul efectiv al salariilor“, Florentina Andrei, Director de Vânzari TotalSoft - persoana care s-a ocupat de vânzarea aplicaţiei, de la negocierile preliminare până la semnarea contractului.

Implementarea programului a fost iniţiate chiar înainte de semnarea contractului, prin pregatirea informaţiilor solicitate de TotalSoft. „Primul nostru target a fost ca programul să funcţioneze şi să putem calcula salariile corect în prima fază, după care a urmat adaptarea şi customizarea. Ca în orice proces legat de oameni, au existat şi dificultăţi, create nu atât de sistemul de salarizare complicat de la REBU, care este totuşi reglementat de lege, cât mai ales de politicile de resurse umane, construite în funcţie de specificul companiei”, Luminiţa Baicu, Director Economic REBU.

Atât echipa REBU, cât şi echipa TotalSoft au stat pe metereze timp de doua saptamâni, pâna când calculul de salarii a fost finalizat. Din partea TotalSoft au lucrat trei persoane: consultantul pentru zona de resurse umane şi salarizare, o persoană pe suport tehnic care a realizat instalarea şi importurile de date şi o persoană din departamentul de dezvoltare a aplicaţiei. Din partea REBU s-au implicat trei oameni, toţi pe salarizare. “Deşi timpul a fost scurt, trecerea a fost surprinzator de uşoară”, Luminiţa Baicu, Director Economic REBU.

În ceea ce priveşte interfaţările necesare pentru a lega soluţia de management a resurselor umane de sistemul SAP, Charisma HR nu era la prima provocare de acest fel. Astfel, realizarea acestei interfeţe s-a făcut rapid şi fără probleme.

Angajatii REBU au beneficiat şi de training din partea TotalSoft. Dupa instalarea aplicaţiei, clientul este instruit live, pe documente reale din sistem, în mod obligatoriu. Training-ul este necesar, spune Florentina Andrei, iar datorită faptului ca aplicaţia este flexibilă, pot fi introduse schimbări şi generate noi tipuri de rapoarte.


Rezultate
Dupa implementare, datele sunt mult mai clare vizavi de fluctuatia de personal. „REBU efectuează salubrizare stradală în sectoarele 1 şi 4 şi salubrizare menajeră în sectoarele 1,5 şi 4. Voiam să ştim unde sunt dificultăţile, câte zile de concedii medicale s-au luat într-o lună, ce pregătire au oamenii. Vazând structura şi detaliile, ne-am stabilit un target şi acum ştim ce vrem“, Luminiţa Baicu, Director Economic REBU.

În plus, salarizarea se face rapid, fără erori pentru întreaga echipă, ţinând cont de toate sporurile specifice şi de schimbul de lucru. În ceea ce priveşte managementul datelor de resurse umane aplicaţia oferă partea de date personale ale angajaţilor, de definiri de funcţii, generarea organigramei, training, evaluare angajaţi cât şi partea de evaluare a candidaţilor.

Studiu de caz realizat în anul 2005.

Alte referinţe

Alţi clienţi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.