Acasă I Clienţi I Referinţe Charisma I Raiffeisen Leasing

Raiffeisen Leasing

Un parteneriat cu Charismă

Cronologic, experienţa colaborării grupului cu TotalSoft a fost mai timpurie în celelalte ţări amintite, dar sub aspectul volumului de activitate şi al complexităţii cerinţelor soluţiei software necesare, parteneriatul din România a fost mult mai importantMihaela Mateescu, General Manager

Compania
Raiffeisen Leasing, membra a grupului bancar austriac Raiffeisen, activează pe piaţa românească începând cu anul 2002. Soluţiile de finanţare adaptate cerintelor individuale şi calitatea serviciilor oferite le-a asigurat un loc de frunte între companiile de leasing româneşti.

Raiffeisen Leasing România este prezentă în 13 oraşe din ţară, oferta de servicii incluzând leasing financiar pentru: auto, echipamente, imobiliare, proiecte complexe, achizitii publice şi revânzare bunuri reposedate. În 2008, Raiffeisen Leasing IFN a finanţat 3.000 de contracte, în valoare totală de 191 milioane de euro.


Situaţia
Raiffeisen Leasing utiliza o soluţie software care nu permitea automatizarea anumitor procese de leasing precum realizarea de scadenţare variabile şi a unor perioade de graţie flexibile care să permită oferirea de soluţii pliate pe nevoile şi pe afacerea solicitantului. În plus, existenţa celor 13 birouri ale Raiffeisen Leasing în ţară impunea posibilitatea conectării online la noul sistem şi realizarea tuturor operaţiunilor în mod unitar, într-o bază de date unică, funcţionalitate inexistentă în vechea aplicaţie.

Ca parte ca grupului austriac Raiffeisen, soluţia software implementată în România trebuia să corespundă cerinţelor la nivel de grup, astfel încât să permită implementarea ulterioară în cadrul tuturor subsidiarelor Raiffeisen Leasing.


Soluţia
Proiectul a fost demarat în anul 2007 de către cele două echipe ale Raiffeisen Leasing şi TotalSoft. În calitate de lider regional al sistemelor ERP destinate companiilor de leasing, Charisma a fost desemnată soluţie de grup de către Raiffeisen Internaţional şi implementată în subsidiarele Raiffeisen Leasing din Bulgaria, Albania şi Ucraina.

Prima etapă a reprezentat analizarea şi înţelegerea cerinţelor beneficiarului. A fost întocmită apoi specificaţia tehnică, iar la vremea respectivă aceasta conţinea cerinţe detaliate şi provocatoare, în acelaşi timp. Colaborarea a demarat de la zero în 2007, plecând de la specificaţiile necesare pe fluxul de activităţi pe toate zonele de business şi cu dezvoltări care nu existau în fostul sistem etc. Partea de specificaţii a durat ceva timp, fiind minuţios planificată.

 

„Implementarea Charisma ERP la Raiffeisen Leasing România a fost cea mai complexă şi cea mai laborioasă implementare făcută până acum pentru un jucător de pe piaţa locală de leasing. A trebuit asigurată continuitatea activităţii Raiffeisen Leasing şi înlocuirea vechii aplicaţii cu Charisma, precum şi păstrarea nealterată a tuturor informaţiilor existente”, Liviu Drăgan, Directorul General al TotalSoft.
 
Soluţia include, pe lângă modulele standard ale sistemului Charisma ERP (contabilitate, financiar, achiziţii, stocuri, vânzări, mijloace fixe, cash flow, bugete), modulele specifice activităţilor derulate de companie: leasing, asigurări, managementul flotelor, legal, vânzări web. Acestă structură a fost completată cu soluţia Charisma Analzyer, pentru a asigura suportul necesar  procesului decizional, prin analize comparative, şi cu soluţia Charisma Collection - dedicată colectării restanţelor clienţilor.
 
În plus, TotalSoft a oferit și servicii de implementare a soluției software de raportare în vederea realizării raportării specific statutare în relația cu Banca Natională ( ex: raportare la biroul de credite și alte tipuri de raportări solicitate de autoritațile și asociațile profesionale).

Rezultate
Charisma a permis automatizarea proceselor de business şi realizarea de scadenţare variabile, cu perioade de granţie flexibile, astfel încât compania să poată oferi soluţii pliate pe nevoile clienţilor. În urma implementarii, managerii de relatii cu clientii din teritoriu s-au putut conecta online la noul sistem şi au putut realiza aceleasi operatiuni ca şi colegii din sediul central, ceea ce înainte nu era posibil. Aplicaţia web-based a Raiffeisen Leasing reprezinta un canal de vanzare ce asigură o transparenta a relaţiei cu furnizorii de bunuri de leasing şi cu agenţii de vânzări, aceştia putând oferta şi urmari în timp real analiza dosarului solicitantului în cadrul Raiffeisen Leasing.
 
Flexibilitatea Charisma a permis un grad ridicat de personalizare, raspunzând astfel cerintelor privind raportarea, bugetele sau procedurilor standard la nivelul grupului. Baza de date unică a Charisma a permis lucrul unitar şi eliminarea activităţilor de reconciliere intre operatii. Filtrele şi alertele sistemului susţin şi usurează foarte mult activitatea operatorilor, asigurând în acelaşi timp securitatea informaţiilor prin definirea zonelor de acces pe baza de parole.
 
Implementarea Charisma Analyzer a permis configurarea şi realizarea unor rapoarte dinamice astfel încât informatiile obţinute să poată fi folosite pentru luarea unor decizii rapide.
 
„Au existat termene finale bilaterale de finalizare a implementării acestui pachet complex de aplicaţii. Prima fază s-a încheiat deja cu succes în aprilie 2009, urmând ca faza a doua sa aibe loc în octombrie anul acesta. Noi functionalitati vor fi oferite cu ocazia implementarii celei de-a doua etape, printre care: un modul de risk management care va face un scoring de evaluare a clientului în faza de analiză a dosarului, un modul de estimare a fluxurilor de lichiditati viitoare si monitorizarea rezilierilor. Personalul Raiffeisen Leasing a fost instruit, iar aplicaţia a fost deja auditată de către echipa de audit IT de la Raiffeisen Bank Austria”, Mihaela Mateescu.
 
Criza economică mondiala a dus la îngreunarea procesului de colectarea a debitelor de la clienţi determinând implementarea unei soluţii software specializate pentru gestionarea eficientă a acestei activităţi. Astfel a fost dezvoltată Charisma Collection şi implementată chiar înaintea sistemului ERP. S-au putut urmări astfel cu uşurinţă şi mult mai elocvent: istoricul fiecărui client, plata debitelor restante, activitatea ofiţerilor de colectare, comunicările cu clienţii, totul fiind înregistrat şi centralizat. 
 
Studiu de caz realizat în anul 2009.

Alte referinţe

Alţi clienţi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.