Charisma ERP unifică activitatea de distribuție a Henkel România și a distribuitorilor săi

Charisma ERP unifică activitatea de distribuție a Henkel România și a distribuitorilor săi

Eu văd când clienții distribuitorului meu plătesc și știu automat ce plăți trebuie să facă acesta către mine. Eroarea umană nu mai poate întârzia nici o plată, pentru că nu mai pot surveni încurcături sau omisiuni.Liliana Comșa, Henkel Romania Distribution Operations Manager & Customer Services & Sales Controlling Department

Compania
Înfiinţată în 1994 ca filială a companiei Henkel Central Eastern Europe (cu sediul la Viena), Henkel România s-a impus rapid ca un jucător puternic pe piața locală, înregistrând în 2012 o cifră de afaceri de cca. 136 de milioane Euro. Compania activează prin trei divizii: „Detergenţi şi Produse pentru îngrijirea locuinţei”, „Henkel Beauty Care” şi „Adezivi Tehnologii”, iar portofoliul său cuprinde peste 30 de mărci şi mii de produse, de la produse cosmetice, detergenţi, adezivi comerciali şi profesionali, până la tehnologii.


Situaţia
Produsele gestionate de diviziile “Henkel Beauty Care” și „Detergenţi şi Produse pentru îngrijirea locuinţei” ajung pe piața românească printr-un lanț național de distribuție care include hipermarketuri, lanțuri de magazine, magazine mici și chiar chioșcuri. În cazul hipermarketurilor, Henkel România distribuie marfa direct, în timp ce comerțul tradițional îl abordează prin distribuitorul național Top Distribution Grup (TDG). 
 
Produsele sunt furnizate de fabricile Henkel din CEE și sunt depozitate la un operator logistic, de unde pleacă către consumatorul final prin intermediul TDG. Activitatea de vânzări pentru cele două divizii este realizată de o echipă proprie de 38 de agenți care gestionează relația cu clienții internaționali (hipermarketurile) și cu o parte din lanțurile naționale. 
 
Din anul 2003 și până în 2010, Henkel și distribuitorii săi au utilizat pentru gestionarea întregului flux de distribuție o aplicație software dezvoltată la cerere de către TotalSoft. Soluția era offline, replicările făcându-se noaptea pentru ca a doua zi datele să fie actualizate, și oferea agenților, prin intermediul unor Palm-uri, informațiile necesare preluării comenzilor. Pe măsură ce business-ul a crescut însă, au crescut și cerințele vis-a-vis de soluție și de capacitatea acesteia de a stoca informații. Adăugarea frecventă de noi funcționalități și mărirea bazei de date au dus la îngreunarea utilizării soluției, fapt care a avut un impact mai puţin pozitiv asupra performanţei agenţilor şi a business-ului. Nevoia unei soluții online, dezvoltată pe o tehnologie de ultimă generație, care să aibă o fiabilitate mai mare s-a impus la finele anului 2010. A fost momentul în care TotalSoft a oferit un produs propriu, sistemul informatic integrat Charisma ERP, atât pentru gestionarea activității de distribuție a Henkel, cât și pentru cea a distribuitorului (TDG). S-a dorit ca baza de date să fie comună și online, astfel încât cele două companii să poată gestiona activitatea în mod unitar.  
 

Soluția
Analiza și customizările Charisma ERP necesare acoperirii cerințelor specifice business-ului Henkel România au durat aproximativ 1 an, timp în care s-a realizat și implementarea sistemului. Printre cele mai importante cerințe ale Henkel de la noul sistem s-a numărat şi extinderea setului de rapoarte cu analize privind facturi neîncasate, cu rapoarte de vânzări care să includă detalii precum rate de succes, număr de puncte de vânzare atinse de fiecare agent etc. Pentru a controla și a previziona cât mai corect distribuția la nivel național, aceste date sunt vitale, ele stau la baza unor decizii cu impact la nivel financiar și de controlling.
 
De asemenea, informațiile pe care Charisma ERP le oferă agenților din teren, prin intermediul componentei de SFA (sales force automation) sunt la fel de importante, pentru că permit preluarea comenzilor și vânzarea pe loc, în condiții de siguranță financiară. Agenții sunt dotați cu Palm-uri care comunică în timp real cu back office-ul (Charisma) și le oferă informații privind clientul (daca are mai mult de 2 facturi restante, dacă este blocat, lista de prețuri agreată, oferte speciale), dar și stocurile și perioada de timp în care se poate face livrarea.
 
Implementarea unui modul de raportare puternic care să permită obținerea unor situații rapide, în baza unor configurări minime, era extrem de importantă atât pentru companie, cât și pentru distribuitor. Charisma Analyzer oferă posibilitatea evaluărilor în timp real, prin prezentarea intuitivă a datelor de tip obiective, realizări şi evoluţii. 
 
Cell Monitor-ul, aplicația mobilă pentru analiza vânzărilor, a înlocuit realizarea acesteia în mod manual prin colectarea datelor din mai multe surse, compilarea lor și obținerea unui raport care reflecta mereu o situație trecută. 
 

Rezultate
 • Componenta SFA le-a oferit agenților posibilitatea lucrului online, ceea ce a dus la scurtarea timpului de preluare a comenzii și, implicit, de livrare a mărfii. “Agenții nu mai trebuie să treacă pe la sucursală pentru a descărca datele de pe Palm, aplicația fiind online îi scutește de întârzieri sau de drumuri în plus” declară dna Liliana Comșa. 
   
 • Henkel România Distribution Operations Manager & Customer Services & Sales Controlling Department.
   
 • Modul de operare online permite agențior să verifice stocurile în timp real și să preia comanda fără să întâmpine vreun impediment. 
   
 • Centralizarea rapidă a datelor a permis o mai bună organizare, ceea ce s-a văzut imediat la nivel de îmbunătățire a timpilor de livrare. “Înainte, în funcție de situația stocului pe care agentul o afla la sfârșitul zilei când ajungea la birou, timpul de livrare putea să ajungă la 2-3 zile. Acum, informaţia fiind disponibilă în timp real, putem să organizăm rutele astfel încât să livrăm și în 24 de ore” declară dna Liliana Comșa.
   
 • Implementarea modulului de BI (business intelligence) a dus la îmbunătățirea activității de analiză și raportare. “Putem să configurăm mult mai ușor și mai rapid rapoartele de care avem nevoie și să urmărim situația financiară și cea de colectare. Atât noi, cât și distribuitorul nostru, putem verifica rapid situaţia neîncasatelor clienţilor pe care agenții îi vizitează și putem să limităm riscul financiar care decurge din vânzarea către clienții rău platnici. În plus, am configurat Charisma să avertizeze agentul și să blocheze preluarea comenzilor de la clienții care au mai mult de 2 facturi neplătite”  declară dna Liliana Comșa.
   
 • Utilizarea Charisma atât de către Henkel România, cât şi de către distribuitor asigură o bază de date comună și acces la orice tip de informație în timp real. Activitatea financiară și cea de controlling sunt mult mai ușor și mai strict urmărite. “Eu văd când clienții distribuitorului meu plătesc și știu automat ce plăți trebuie să facă acesta către mine. Eroarea umană nu mai poate întârzia nici o plată, pentru că nu mai pot surveni încurcături sau omisiuni” declară dna Liliana Comșa.

Studiu de caz realizat în anul 2013.

Alte referinţe

Alţi clienţi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.