Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I ERP I Care sunt cerinţele unei implementări ERP de succes?

Care sunt cerinţele unei implementări ERP de succes?

Decizia de implementare a unui sistem ERP este o decizie strategică. O astfel soluţie are un impact major asupra gestionării afacerii, ajută în structurarea deciziilor de management prin furnizarea de rapoarte cu un grad foarte ridicat de acurateţe, timp de raspuns rapid, dar şi un mod de organizare relaţional al datelor.

Deşi fiecare implementare ERP vine cu particularităţile ei, există o serie de practici, de reguli de aur pe care noi le recomandăm pentru succesul proiectului dumneavoastră: 


1. Susţinerea top managementului
Dacă top managementul nu este convins de necesitatea unei soluţii de gestiune a resurselor întreprinderii, încă aveţi timp să renunţaţi la implementarea ERP. Orice angajat trebuie să ştie, să vadă, să audă, să simtă că o implementare ERP este o decizie strategică la nivel de organizaţie, şi că eficienţa operaţională, tradusă în reducerea costurilor şi creşterea profitului, este obiectivul numărul primordial al companiei.

Implementare sistem ERP2. Asistenţă în înţelegerea nevoilor
Domeniul aplicaţiilor software de tip ERP este extrem de vast. Soluţiile “standard”, care vă atrag cu timpi de implementare de câteva zile şi costuri reduse iniţiale, nu sunt deloc o opţiune, pentru că vă blochează în cele mai importante aspecte: flexibilitatea de a genera business aşa cum ştiţi mai bine şi agilitate în a vă adapta sistemul informatic la schimbările pieţei. Apelaţi la oameni care mănâncă şi respiră implementare de soluţii ERP, cu expertiză relevantă domeniului dumneavoastră de activitate, capabili să înţeleagă nevoile organizaţiei şi să facă orice pentru a vă construi o soluţie completă.

3. Implicarea viitorilor utilizatori
Aveţi nevoie de implicarea tuturor angajaţilor care interacţionează cu soluţia software. Abordarea clasică, în care aplicaţia este impusă de management de sus în jos, va trece în ochii angajaţilor drept “o altă aplicaţie cerută de şefi care o să-mi mănânce timpul”. Cheia pentru o implementare ERP de succes stă în convingerea liderilor de opinie, a influenţatorilor, despre utilitatea demersului. Aceşti angajaţi cheie trebuie convinşi că o aplicaţie de tip ERP uşurează în primul rând munca angajaţilor şi oferă suport în luarea deciziilor corecte.

4. Pregătirea angajaţilor este esenţială
Pentru a putea utiliza o aplicaţie ERP, fiecare utilizator trebuie să urmeze un curs de pregătire intensiv, înainte de a avea acces la interfaţă. Un program de pregătire ideal trebuie axat pe beneficiile unei strategii ERP, pe avantajele unei soluţii software de gestiune a resurselor de întreprindere, dar şi pe explicarea pas cu pas a tuturor cazurilor posibile de interacţiune între angajaţii aceluiaşi departament, între departamente diferite, sau între angajaţi şi clienţi. Cursurile de pregătire ideale sunt structurate, conţin studii de caz şi demo-uri, precum şi exerciţii concrete prin care angajaţii să-şi consolideze cunoştinţele acumulate şi să aibă ocazia să pună întrebări specialiştilor companiei furnizoare.

supot post implementare Charisma ERP5. Incurajaţi feedback-ul utilizatorilor aplicaţiei
Discutaţi cât mai mult cu utilizatorii aplicaţiei. Ei nu sunt doar cei care trebuie să beneficieze de o soluţie software, ei sunt cei care prin intermediul acelei soluţii software vor produce valoare companiei. Adopţia aplicaţiei de către angajaţi este la fel de importantă ca susţinerea top managementului. Nu ignoraţi părerile angajaţilor despre cum poate fi îmbunătăţită în continuare aplicaţia doar pentru că aţi terminat implementarea soluţiei ERP.

6. Nu fiţi rigid
Chiar şi cele mai bune soluţii sau implementari ERP au nevoie de îmbunătăţiri şi personalizări pentru a întregi experienţa de utilizare. Nu plecaţi de la premisa că există aplicaţii standard care pot include din start toate nevoile dumneavoastră, toate speţele sau cazurile posibile de lucru. Din contră, cu cât o soluţie software este mai adaptată specificului companiei, va produce rezultate mai rapide, va fi adoptată mai rapid de către angajaţi şi, deci, veţi recupera investiţia mai rapid.

7. Suportul post-implementare ERP
V-aţi trimis angajaţii la cursuri de pregătire de utilizare a aplicaţiei? Aţi rezolvat doar o parte din problemă. În momentul în care aplicaţia devine funcţională, angajaţii uită ce au învăţat şi sar peste anumiţi paşi din tendinţa de a-şi uşura activitatea. Dacă datele nu sunt înregistrate în acelaşi format, sau dacă execuţia nu respectă fluxurile de lucru agreate iniţial, sau dacă procesele interne nu sunt urmate în acelaşi fel de către toţi angajaţii, aplicaţia nu are cum să dea rezultatele scontate. Suportul post-implementare ERP monitorizează corectitudinea utilizării aplicaţiei în primele luni de la darea în folosinţă şi eficientizează activitatea angajaţilor în utilizarea aplicaţiei în condiţii reale de lucru.

8. Nu încercaţi să obţineţi totul din prima

Implementarea unei soluţii ERP are impact puternic în toate colţurile organizaţiei. Nu încercaţi să implementaţi o asemenea soluţie simultan în toate echipele. Riscaţi să confuzaţi angajaţii. O implementare ERP trebuie făcută gradual. În cadrul acestor echipe, este bine să începeţi să modificaţi procesele cu impact mic în business, pentru a asocia un risc scăzut cu rezistenţa la schimbare, care de obicei este mai ridicată în primele faze de implementare.

9. Nu aveţi aşteptări nerealiste
Nu vă aşteptaţi să atingeţi din prima lună de la implementarea soluţiei ERP eficienţa operaţională a liderilor din industrie. Durează luni de zile până când procesele de lucru se rodează, în care angajaţii conştientizează beneficiile aplicaţiei, în care timpii morţi sunt eliminaţi, iar personalul îşi aliniază informaţiile despre clienţi şi furnizori.

10. Insistaţi pe faza de design
Multe soluţii ERP includ zeci de câmpuri inutile din dorinţa de a capta absolut orice informaţie posibilă despre un proces sau orice situaţie care poate apare. Adopţia unei astfel de aplicaţii este un coşmar, pentru că utilizatorii vor trebui să caute în sute de câmpuri până să ajungă la câmpul necesar. Va fi cu atât mai frustrant dacă după o astfel de căutare, câmpul necesar nu permite introducerea tuturor informaţiilor dorite de utilizator. Înainte de implementarea soluţiei ERP, în faza de alegere, trebuie să discutaţi cu angajaţii (vezi regula 3), să eliminaţi câmpurile care nu sunt necesare şi să adăugaţi alte câmpuri specifice proceselor dumneavoastră, şi apoi să fiţi pregătiţi să le modificaţi din nou după darea în folosinţă a aplicaţiei (vezi regula 6).

Ideea principală de la care un jucător, indiferent de verticală în care activează, trebuie să plece este situaţia companiei înainte de implementare (definiţia proprie a sistemului ERP conform analizei interne), dar şi aşteptările pe care o implementare ERP trebuie să le satisfacă pentru a se dovedi o investiţie de succes.

Pentru o discuție mai în detaliu sau dacă doriți un demo gratuit al soluției Charisma ERP, vă rugam completați acest formular.

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.