Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I ERP I Facturare şi arhivare electronică

Facturare şi arhivare electronică

 
Facturarea electronică este un subiect larg dezbătut în prezent mai ales că presupune costuri scăzute de operare.
 
Dar ce înseamnă facturarea electronică?
 
Factura electronică reprezintă echivalentul legal, în format digital al facturii clasice, astfel încât informațiile facturii sunt transpuse în format electronic, semnate și marcate temporal prin sisteme omologate, în conformitate cu legislația în vigoare.
 
În practică:
  • De cele mai multe ori este un fișier semnat electronic;
  • Se preferă formatul PDF întrucât suportă semnarea “vizibilă” sau “printabilă”;
  • Formatul PDF nu necesită software plătit (MS Word, Excel etc.) pentru vizualizarea facturii de către destinatarul ei;
  • Factura se emite electronic, dar se poate trimite atât prin e-mail, cât și pe hârtie, prin curier, poștă etc.
De ce să folosim facturarea electronică? Iată mai jos câteva argumente menite să vă răspundă la întrebări:
 
Oferă trasabilitate asupra procesului de facturare. Toate tranzacțiile se fac în format electronic, iar software-ul asigură că toate informațiile sunt selectate automat și introduse în sistemul ERP pe care îl aveți.
 
Diminuează costurile privind emiterea/ transmiterea/ arhivarea facturilor. Multe dintre procesele de plată a facturilor sunt asociate cu administrarea, scanarea, introducerea și validarea informațiilor de pe facturi. Însă un software de facturare electronic va elimina cu siguranță aceste costuri.
 
Reduce și elimină erorile. Software-ul de facturare electronică elimină selecția incompletă de date și erorile ce pot apărea. O eroare care apare adeseori sunt plățile dublate, iar o soluție de facturare electronică va reduce dramatic redundanța acestor plăți.
 
Reduce timpul de trimitere/ recepționare a facturilor. Software-ul specializat va reduce recepția facturii și introducerea datelor la câteva secunde comparativ cu o săptămână sau mai mult pentru procesarea bazată pe hârtia fizică.
 
Crește vizibilitatea. Fluxul de facturare trebuie să ofere 100% vizibilitate asupra tuturor facturilor existente, iar toate informațiile din facturi sunt accesibile la tot pasul. 
 
Grad înalt de siguranță privind autenticitatea sursei și integritatea conținutului. Orice posibilă violare a conținutului va fi respinsă sau înregistrată pentru revizuire. Din punct de vedere al siguranței autenticității și integrității, facturile electronice au un avantaj major față de cele în format hârtie. Prin procesul de semnare electronică, facturile electronice capată o amprentă unică prin care se garantează că documentul este emis de către furnizorul respectiv și că nu i-a fost alterat conținutul.
 
Crește calitatea serviciilor.  Un proces complet de facturare electronică va livra un rezultat ce va satisface furnizorii și clienții interni ai companiei.
 
Crește procentul facturilor efectiv livrate la destinatar. Una dintre problemele întâlnite de către companii este faptul că facturile trimise în format hârtie nu ajung la destinație. Această problemă este depașită cu ușurință prin facturarea electronică și transmiterea facturilor prin mijloace electronice. Acest lucru poate duce în final la creșterea ratei de încasare a facturilor emise.
 
Reduce timpul de identificare/ accesare a facturilor în arhiva electronică. Odată cu apariția Legii 135/2007, companiile pot renunța la arhivarea documentelor contabile în format hârtie și pot opta pentru arhivarea electronică. Dacă se alege cea de-a doua metodă, facturile sunt arhivate într-o bază de date putând fi accesate printr-o interfață grafică. 
 
"Environmental friendly". Protejarea mediului înconjurător devine pe zi ce trece o necesitate din ce în ce mai importantă. Prin facturarea electronică, transmiterea și arhivarea facturilor în format electronic se renunță la folosirea hârtiei în cazul companiilor, scăderea consumului de hârtie ajutând la reducerea defrișărilor și în lupta contra încălzirii globale.
 
Știați că în urma unui studiu făcut la nivel de Europa & SUA, pe 908 respondenți, au rezultat următoarele:
  • 73% dintre respondenți au folosit facturarea electronică în 2012 spre deosebire de 59% în 2011?
  • Rezistența furnizorilor la adopția facturării electronice a scăzut de la 46% în 2011 la 26% în 2012?
  • 67% din respondenții din 2012 cred că facturarea electronică ajută la atingerea scopului de îmbunătățire a eficienței operaționale, comparativ cu 50% în 2011?

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.