Acasă I Resurse I Analize şi studii de caz I Din spatele culiselor I ERP I Sistem ERP? Care sunt beneficiile acestuia pentru compania mea?

Beneficiile implementării unui sistem ERP

 
Implementarea unui sistem ERP are un impact major asupra gestionării afacerii, ajută în structurarea deciziilor de management prin furnizarea de rapoarte cu un grad foarte ridicat de acurateţe, timp de răspuns rapid, dar şi un mod de organizare relaţional al datelor. Decizia finală care sprijină implementarea unui sistem ERP este o decizie strategică.
 
Un sistem informatic integrat de tip ERP ia în considerare toate necesităţile unei întreprinderi şi modul de organizare pentru a conduce la atingerea obiectivelor propuse şi a uni toate funcţiunile acesteia. Acesta are rolul de a gestiona informaţia şi de a oferi instrumentele necesare automatizării unor operaţiuni care, dacă sunt efectuate manual, necesită mult timp şi pot fi afectate de erori. Prin modularitatea unui sistem ERP, fiecare aspect al activităţii unei companii este tratat într-un mod specific şi adecvat.
 
Deşi fiecare implementare vine cu particularităţile ei, există o serie de beneficii comune, vizibile în orice domeniu de activitate:
 
Tehnologie îmbunătăţită şi actualizată
 
Creșterea gradului de informatizare şi integrarea tehnologiilor cunoscute precum Microsoft sau Oracle asigură uşurinţă în utilizare, şi implicit adopția rapidă a sistemului ERP în companie. Utilizarea tehnologiilor cunoscute înseamnă baze de date care pot comunica rapid cu sistemele clientului, fără a consuma ore suplimentare de dezvoltare și costuri pentru uniformizarea tehnologiei. Folosirea unei anumite tehnologii înseamnă utilizarea aceluiași mod de comunicare cu utilizatorii – comenzi, meniuri, ferestre – ceea ce înseamnă că utilizatorii pot adopta mult mai rapid sistemul. Aceștia sunt deja obișnuiti cu meniurile și comenzile unor sisteme, precum Outlook, Office, Windows.
 
charisma erp mobile
Mai mult, sistemul ERP poate fi utilizat pe dispozitive mobile (smartphone-uri, tablete PC) cu sisteme de operare variate (iOS, Android, Windows Mobile), pentru a obţine o privire de ansamblu asupra activităților din diferite zone în orice moment şi din orice loc: livrări, financiar, vânzări, marketing etc. De exemplu, inspecțiile rapide, vizibilitatea asupra inventarului, aprobările de fluxuri de lucru, rapoartele, alertele financiare şi controlul calităţii sunt doar câteva din informații vitale şi variate, necesare pentru a lua o decizie informată;
 
 
Informaţie unitară şi trasabilitate
Implementarea unui sistem ERP presupune operarea într-o singură bază de date comună tuturor utilizatorilor. Aceasta se actualizează instantaneu de fiecare dată când informaţii noi sunt introduse. Introducerea informaţiilor în sistem se face o singură dată putând fi ulterior folosite pentru diverse operaţii precum facturare, elaborare documente către client, inventariere sau raportare către autorităţile statului.
 
Sistemul permite urmărirea evoluţiei oricărui document primar din companie (din ce a fost generat, ce alte documente a generat, în ce module a fost folosit, etc.) precum şi a persoanelor care lucrează şi realizează modificări în baza de date;
 
Eficienţă în operaţiuni
Un sistem ERP îmbunătăţeşte fluxul monetar printr-o vizibilitate mai bună a conturilor partenerilor şi printr-o reducere sau eliminare a erorilor la facturare şi/sau livrare.
 
Acesta îmbunătăţeşte planificarea şi optimizarea stocurilor cu efect direct în reducerea inventarului şi a costurilor aferente precum depozitare, transport, manipulare, deprecieri, pierderi, deficit.
 
Reduce costurile de achiziţie şi îmbunătăţeşte procesele de aprovizionare prin urmărirea performanței pe articol şi/sau furnizor şi permiterea angajaţilor responsabili de achiziţie să se focalizeze pe activităţile de negociere cu furnizorii şi îmbunătăţirea calităţii.
 
Optimizează activităţile de depozit cu efect direct în accelerarea procesului de gestionare şi pregătire a comenzilor, fluidizarea operaţiunilor specifice de depozitare şi optimizarea utilizării spaţiului din depozite.
 
Creşte veniturile/ vânzările companiei prin utilizarea funcţionalităţilor de tip CRM şi automatizarea forţei de vânzare (SFA) printr-o targetare mai eficientă a clienţilor şi o rată de răspuns mai mare la campanile/ofertele/promoţiile derulate, prin identificarea şi cresterea oportunităţilor de cross-sell şi up-sell, precum şi reducerea ciclului de vânzări.
 
Securitate
Sistemul ERP asigură un nivel avansat de securitate, drepturile sau restricţiile utilizatorilor ajungând până la nivelul câmpurilor din baza de date;
Raportare
Sistemul ERP asigură proiecţia întregii activităţi în setul de documente tip, cum ar fi: raportări impuse de legislaţie, raportări specifice, documentele prevăzute de procedurile interne, eliminând astfel inconsistenţele şi redundanţele. Accesul managementului la informaţii de sinteză este facil, prin intermediul rapoartelor care se pot obţine din aplicarea diferitelor filtre pe baza de date.
 

Concluzie 
Un sistem ERP integrează într-o singură bază de date informaţiile şi modul de lucru specific tuturor departamentelor şi funcţiilor dintr-o companie, asigurând astfel  un mediu de lucru propice pentru atingerea obiectivelor strategice.

înapoi

Experimentaţi acum

Descoperiţi cea mai accesibilă şi intuitivă soluţie de afaceri.

Demonstraţie gratuită

Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutăţi în tehnologie!

* Nici nouă nu ne place spam-ul, de aceea fii sigur că toate datele sunt confidenţiale şi protejate.
 
Ne găsiţi şi pe  
© 2016 TotalSoft| Termeni şi condiţii | Site Map |Contact
Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare, îţi exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe.